Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези симптоми може да показват сърдечносъдово заболяване

21 декември 2021, 12:34 часа

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смърт в световен мащаб. В България при двама от трима пациенти причината за фаталния изход е именно сърдечносъдово заболяване според доклад на Министерството на здравеопазването. Това налага мерки за разпознаване, профилактика и лечение на тези заболявания, преди да се достигне до фаталните им усложнения.

Симптомите на проблемите със сърцето в началото могат да бъдат неспецифични, дискретни и да останат скрити и неразбрани от пациента, което води до забавяне на търсенето на лекарска помощ, забавено лечение и тежки последици. Ето кога да се обърнете към кардиолог и да заподозрете сърдечносъдово заболяване или спешно състояние, свързано със сърцето.

1.       Основна предпоставка за сърдечносъдови заболявания с фатални последици е атеросклерозата. Болестта може да остане неразкрита или безсимптомна до инфаркта или инсулта. За да прецените състоянието на съдовете си, следва да проверите нивата на холестерол в кръвта. Високите нива сочат висок риск от атеросклероза. Спортът и поддържането на кръвното налягане в нормални граници са чудесен метод за профилактика на атеросклерозата.

2.       Може да заподозрете сърдечносъдов проблем или сърдечен удар при световъртеж, аритмия и проблеми с дишането. Консултацията с лекар в този случай е спешна и неотложна.

3.       Продължителната, тежка умора, която не се повлиява от почивка и сън и за която няма друго обяснение като болест на щитовидната жлеза, анемия и т.н. може да означава сериозен проблем със сърцето и да е предвестник на удар. Консултацията със специалист е задължителна, за да се предприемат спешни мерки.

4.       Болка и тежест в сърдечната област, гърдите и гърба могат да сочат именно сърдечен проблем. Естествено те могат да бъдат причинени от киселини и други безобидни болести, но точната оценка може да даде само лекар-специалист.

5.       Замайване, слабост, неравномерен пулс, задъхване – тези симптоми могат да сочат безобидно състояние като паник атака, но могат да са показател за сериозно сърдено заболяване, както и да предвещават инфаркт. Важно е да ги обсъдите с вашия лекар и да предприемете лечение, ако се докаже сърдечно-съдов проблем.

6.       Внезапното изпотяване, когато не сте активни, а в покой, може да е предвестник на инфаркт. Разбира се има много други причини за потенето, но този симптом не следва да се пренебрегва.

7.       Болка, излъчваща се към лявото рамо и ръка може да сочи сериозен сърдечен проблем или инфаркт.

8.       Симптоми като гадене или повръщане са чести при остри сърдечни заболявания, но пациентите рядко знаят това и търся късно лекарска помощ, считайки че проблемът е свързан с храна или вирус. Съчетаването на повръщане с тежест или болка в сърдечната област изисква незабавна лекарска намеса за уточняване на състоянието.

9.       Замаяност, припадъци и припадъци с аура са чест сигнал за спешно състояние, свързано със сърдечно-съдовата система.

10.   Малко познат сред хората симптом е болка в зъбите и долната челюст. Ако няма други причини за тази болка, свързани със оралната хигиена, зъбите и венците, задължително се консултирайте с кардиолог. Подобна болка може да сочи спешно сърдечно-съдово заболяване.

11.   Отокът в долните крайници също може да сочи сърдечен проблем. Поради нарушено кръвообращение в крайниците се нарушава и лимфният поток и това води до подути подбедрици. Ако това е симптом, който често се проявява при вас, не се бавете, а се консултирайте с лекар.

12.   Кашлицата също може да е ясен знак за сърдечно заболяване. Тя е неспецифичен симптом, който се среща при много други болести, но ако не откривате причина за нея, потърсете я в сърцето.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес