ТЕЗИ витамини и минерали чистят и премахват ПЪРХОТА завинаги

4957
ТЕЗИ витамини и минерали чистят и премахват ПЪРХОТА завинаги
Снимка: https://pixabay.com

Пърхотът е проблем на редица хора, а борбата с него е непрестанна. Съществуват редица шампоани и продукти, разработени специално за целта, но за съжаление повечето от тях не дават задоволителни резултати. А пърхотът може да предизвика и сърбеж, дискомфорт, лющене, мазен скалп, сухота и др. Неговото състояние може да се влоши, затова е добре да действаме своевременно и да се заемем с лечението му. 

Пърхотът е лека форма на себореен дерматит, като, разбира се, в някои случаи се срещат и по-тежки състояния. Според клиника Майо, той може да бъде сух или мазен. Половината от страдащите от пърхот са били предразположени към него заради гените си.

Хитри начини да се справим с пърхота

Защо се появява пърхотът? Пърхотът може да се дължи на много фактори - често е невъзможно да се идентифицират отделни причини. Все па...

Основно пърхотът се дължи на гените, но има и други фактори, които могат да повлияят за появата му. Нека видим кои хранителни вещества могат да помогнат в борбата с пърхота и да ги включим в своевременното лечение:

Кои витамини и минерали ще ни помогнат за справянето с пърхота?

Според различни проведени изследвания, недостигът на витамини от В групата – В2, В3, В6, както и липсата на достатъчно цинк, може да са причинители на пърхота. 

Американската национална академия по инженерна медицина също затвърждава, че себорейният дерматит е симптом на липсата на витамин В6 или пиридоксин. Според специалистите, ниските нива а витамин В7 – биотин, също влияят на разпространението на пърхота и дори появата на косопад. 

Как да се преборим с честата поява на пърхота

Пилинг на скалпа и неприятен сърбеж са основните симптоми на себорея. Преди наричахме това заболяване пърхот. Ексфолиращите люспи на ко...

Както ви прави впечатление, повечето от причините са свързани с витамини от група В и причината се крие в това, че те имат роля в процесите на образуване и обмен на кожнните клетки. 

Все още не е доказано със сигурност каква е точната връзка между тези витамини и пърхота, но пък хроничният пърхот може да е причинен от лиспа на цинк, ниацин, пиридоксин, рибофлавин и др. 

Тези витамини освен като хранителни добавки, може да си набавите чрез консумацията на определени храни. Богати на тези полезни хранителни вещества са пълнозърнестите храни, яйцата, рибата, бобовите растения, нетлъстите меса, зелените листни растения и др. Те освен, че ще укрепят здравето на скалпа и кожата ви, но и цялостното ви здраве. 

Важно е да споменем, че тази статия е единствено с информативна цел. Преди да предприемете каквото и да било, е важно да се консултирате с вашия лекар. Ако се съмнявате в дефицит на някой от изброените хранителни вещества – направете нужните изследвания и заедно със специалист започнете лечение. Ако страдате дълги години от пърхот – посетете дерматолог и започнете да се грижите за състоянието си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии НЕ понасят да са в светлината на прожекторите

Късметът е по петите ви, ако номерът на вашия апартамент съдържа тези числа

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com