Топ 10 изоставени места в България

32811
Топ 10 изоставени места в България
Снимка: Berchaf / CC BY-SA 3.0

За скромната територия на страната ни има твърде много изоставени места в България, които се рушат и пустеят, пълни с бурени, унищожени от безпощадната сила на времето, но и съхраняващи спомена за миналото. Част от тях се отличават с внушителна архитектура или интересна история.

Млад фотограф предприема пътуване до изоставените места в България и документира кътчетата, преди времето да ги е заличило напълно. Вдъхновен и привлечен от тайнствената тишина на изоставените сгради, миналото, съхранено между рушащите им стени, и късчетата жива история, пулсираща в сърцето на тези сгради, той създава проект „Изоставената България“ и запечатва десетки пустеещи сгради.

Ние също имаме своя топ 10 на изоставени места в България и ще ви разходим из тях – из тайнството и страховитостта им, из величието и все още отличителната красота на архитектурата им, из прашните спомени за изминали времена и цял един живот, запечатан в снимки, вещи и предмети, намиращи се в рушащите се сгради.

1.       Тютюневата фабрика в Източните Родопи

Въпреки плашеща тишина и страховита атмосфера, тази фабрика все още пази в порутената си пазва предмети от миналото, черно-бели снимки, документи, вестници, албуми, предмети, разказващи неповторими истории.

2.       Железопътният завод в София

Отправяме се към столицата и централна гара, срещу която се намира историческа сграда с изключителна архитектура – старият железопътен завод, който днес, макар да е едно от многото изоставени места в България, все още впечатлява с красотата на сградата и с архитектурата си.

3.       Бузлуджа

Дръж се, земьо, шоп те гази! Какво можем да научим от шопския хумор

Историите за шопския хумор са толкова популярни, че дори има книги, посветени на него, като „Смехът на шопа“ от Никола Атан...

Внушителна, неповторима, Бузлуджа е не само дом-паметник на БКП, а сграда, която сякаш ни пренася в друго измерение. Кръглата зала със стенописите, внушителната кула, чиято височина достига тази на 15-етажна сграда, 70-метровият пилон, на върха на който е съхранен най-яркия символ на социализма – петолъчката, животът, който е отминал, но който ни гледа от всеки сантиметър от паметника и пробужда у нас усещането за нещо необяснимо и неразбираемо – всичко това е само малка част от причините паметникът да има място в топ 10 на изоставени места в България. Паметникът е обявен за част от „33-те най-красиви изоставени места в България“

4.       Потопената църква на язовир Жребчево

Намираща се в землището на село Запалня в долината на розите, потопената църква е последният спомен за красотата и великолепието на това място, за животът, който е кипял там. Църквата прилича на призрачен кораб, плаващ в езерото, а гледката – и красива, и тъжна, и пропита с меланхолия – е достойна, за да бъде църквата част от топ 10 изоставени места в България.

5.       Потопената църква на язовир Копринка

Още една църква, разположена насред язовир, намира място в класацията топ 10 на изоставени места в България. Тя също извисява каменната си снага в Розовата долина, насред язовира, а близо до нея е кула-камбанария, извисяваща върха си гордо като страж на тази пуста земя.

Най-големите наводнения в България

Почти не минава година в България без тежки наводнения и бедствено положение. Такива се наблюдават системно в някои общини, разположени...

6.       Потопена църква на язовир Огоста

Подобна е съдбата и на потопената църква на Огоста. Тя също намира своето място в топ 10 на изоставени места в България.

7.       Село Горно Луково

Дотук говорихме за изоставени сгради, но в България има цели селища, които са напълно обезлюдени. Гледката е тъжна и едновременно с това вдъхновяваща да се докоснем до миналото, почти заличено от следите на времето, но съхранило спомени за живота, който някога е кипял тук. Подобно е Горно Луково. Започнало да се обезлюдява по времето на социализма, тъй като селяните търсили препитание в градовете, днес то е пейзаж от рушащи се каменни къщи и обрасли дворове, поради което намира място в топ 10 на изоставени места в България.

8.       Мраморното езеро край град Брезово

Какво трябва да знаем за България? Топ 10 интересни факта.

Малка страна, но богата на история. Това е нашата родина. Ако се чудите какво трябва да знаем за България и с какво се свързва тя по св...

То е бивша каменна кариера, превърната в езеро, което пустее, но не съвсем – водолазите го използват за гмуркане и връщат живота на това изоставено място.

9.       Захарна фабрика в София

Макар да е обявена за паметник на културата, Захарна фабрика е изоставена и се руши, наподобяваща декор на филм на ужасите.

10.   Стара почивна станция в Златоград

В местността Белия камък, надвиснала над хълма, е изоставената сграда на бивша почивна станция, където някога е кипял живот, а днес тъжно се руши и пустее.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com