Топ 10 на най-големите летища в Европа

114227
Топ 10 на най-големите летища в Европа
Снимка: iStock/Guliver

Първото търговско летище в Европа е построено в Хамбург през 1911 г. За 2019 г. броят на пътуващите със самолети в Европа достига 1,1 милиард. Ето кои са днес най-големите летище в Европа

10. “Каструп”, Копенхаген, Дания

Най-голямото летище в Северна Европа се намира в предградието Каструп на остров Амагер. Построено е през 1925 г. и е едно от най-старите летища в Европа. Директно от терминала се стига до много големи градове в Дания и Швеция. За 2019 г. пътническият оборот на летището е малко над 30 милиона пътника. 

9. Виена, Австрия

Централното географско местоположение в сърцето на Европа и отличното обслужване на летище Виена го превръщат в чудесна изходна точка към Европа за международните туристи. За разлика от повечето европейски летища, летището на Виена предлага безплатен WiFi за всички пътуващи - щедър жест, който прави пътуването им истинско удоволствие.
За 2019 г. пътническият оборот на летището е малко над 21 милиона пътника. 

Имената на балканските летища – предназначени да дразнят

8. Дъблин, Ирландия

Летище Дъблин се намира на 10 км от ирландската столица, близо до град Суордс. Настоящият Терминал 1 влиза в експлоатация през 1972 г. и първоначално е проектирано да обслужва около 5 милиона пасажери годишно. Често е обновявано и разширявано през последните 20 години. От 2009 г. са добавени и няколко ресторанта и магазина, а от 2012 г. летището разполага и с безплатен интернет достъп. 2019 г. е рекордна за летище Дъблин, през което са преминали 32,9 милиона пасажери.

7. “Фиумичино”, Рим, Италия

Най-голямото италианско летище “Леонардо да Винчи” (Фиумичино) е разположено на 35 км от историческия център на Рим. То е основен хъб на италианската авиокомпания Alitalia. Летището отваря врати през 1961 г и замества по-малкото римско летище “Чампино”. За 2019 г. през летището преминават 43 532 000 пасажера.

6. “Ел Прат”, Барселона, Испания

Летище “Ел Прат” е второто по трафик летище в Испания. Намира се на 12 км от центъра на Барселона. Първото летище е построено още през 1918 г , а днешният Терминал 1 е последно реновиран през 2009 г. Броят на пътниците е нараснал от 11 727 814 през 1995 г. на 47 284 500 през 2017 г., един от най-високите средни темпове на растеж средевропейските летища.

5 неща, които стюардесите не препоръчват да носите в самолета

5. “Адолфо Суарес”, Мадрид, Испания

Основното и най-голямо летище в Испания е главна база на испанския национален превозвач Iberia Air, който генерира около 60% от трафика на летището. Отворено е през 1928 г. и бързо се превръща в един от най-значимите авио центрове в Европа. Намира се на 13 км от центъра на Мадрид. Летище “Адолфо Суарес” обслужва голяма част от полетите до Европа и света и на практика е основна връзка между Европа и Латинска Америка. През 2019 г. пътникопотокът на летището достига 61,8 милиона.

4. Франкфурт, Германия

Летище “Франкфурт на Майн” е най-натовареното летище в Германия. Намира се на 12 км от центъра на град Франкфурт. Служи за главно седалище на германския национален авиопревозвач Lufthansa. Летището отваря врати през 1936 г., като оттогава се разширява многократно От 2017 г. летище Франкфурт обслужва над 300 дестинации на 5 континента, което го прави летището с най-преките маршрути в света. През 2019 г. пътникопотокът е 70,5 милиона.               

3. “Схипхол”, Амстердам, Нидерландия

Летище “Схопхол” е разположено на 15 км от столицата на Нидерландия Амстердам. Причислява се към главните (преди всичко товарни) летища в Европа. Близо до летището се намира магистрала А4, която свързва Амстердам с Хага и Ротердам. Разполага само с един терминал.
През 2019 г. пътникопотокът му е 72 милиона.

Ето го най-натовареното летище в света

2. “Шарл де Гол”, Париж, Франция

Познато още като “Роаси”, летище “Шарл де Гол” е второто най-натоварено летище в Европа и шестото в света по брой на пътническия трафик. Намира се на 23 км от Париж и служи за седалище на френския национален авиопревозвач Air France. През 2019 г. през летището са преминали 75 милиона пасажери.

1. “Хийтроу”, Лондон, Великобритания

“Хийтроу” се намира в лондонския район Хилингдън и е най-натовареното летище в Европа и четвърто в света по обем на пътнически трафик. Разположено е на 22 км от центъра на Лондон. “Хийтроу” е едно от общо седемте летища, които обслужват английската столица. Разполага с 2 успоредни писти и 5 терминала. Летището обслужва над 90 авиокомпании до 185 дестинации по цял свят.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво е истинското име на Марк Твен
Какво е истинското име на Марк Твен

Марк Твен е едно от най-разпознаваемите и обичани имена в света на литературата. Със своите класически произведения като "Приключенията на Том...