Топ 10 на най-отровните животни в света

7684
Топ 10 на най-отровните животни в света
Снимка: iStock

Въпреки че през всички епохи човечеството е показвало повече страх от животните с големи размери и от хищниците, едни от най-малките животни в света неочаквано се оказват едни от най-опасните. Въпреки малките си размери или пък именно заради тях и нуждата от средство за самозащита множество представители на животинското царство, които можем да поберем в джоба или в чантата си, са силно отровни. Най-отровните животни в света не се срещат в България, но пък ние ще ви срещнем виртуално с тях.

Най-отровните животни в света – топ 10

Много животински видове произвеждат токсини, които се използват за убиване на врага или на плячката, както и за защита. В повечето случаи най-отровните животни в света вкарват отровата си в целта чрез специално проектиран механизъм, като ухапване или ужилване, с помощта на апарат за отрова – зъби или жило, макар да има и видове, отровни и при допир или след като бъдат погълнати.

Отровните животни се различават не само по начина, по които вкарват токсините в жертвата си, но и по силата на отровата. Докато при едни тя е слаба и може да причини минимален дискомфорт при хората – сърбеж, зачервяване или болка, при други има силата да отнема не само живота на други представители на фауната, но и човешкия. Сред най-отровните животни в света са насекоми, змии, скорпиони, паяци, представители на морския свят и само шепа бозайници. Това още веднъж потвърждава, че най-опасни са не най-големите, а едни от най-малките животни.

Сред 10-те от най-отровните животни в света са:

1.       Конусовидни морски охлюви

Едва ли някога сте допускали, че охлюв може да причини смъртта на човек. В случая говорим за вид охлюв – конусовидния, който населява водните басейни. Тези охлюви имат харпун, свързан с отровна жлеза, произвеждаща над 200 токсина, необходими за лов на плячката и за самозащита. Отровата му е толкова силна, че представлява заплаха и за човешкия живот и може да го отнеме в рамките на само 10 минути. Малкият размер и фактът, че изглежда просто като красива черупка правят конусовидния охлюв още по-опасен особено за тези, които нямат представа, че под  черупката се крие една от най-силните отрови в света.

Знаете ли кое е това растение, което яде животни?

2.       Австралийска кутиева медуза

Дългите ѝ 3 метра пипала и видът на тази медуза, напомняща страховито череп, подсказват, че вероятно е опасна. Кутиевата медуза, известна и като морска оса, е не само опасна, но е и сред 10-те от най-отровните животни в света. За щастие у нас не се среща и медузите в родното ни море могат да причинят само парене, болка и временен дискомфорт, но не и да убият човек.

3.       Златната жаба стрела

Фаворитът за титлата най-отровното животно на планетата определено е златната жаба. Не се подвеждайте по името, цветът може да варира от зелено до оранжево, но отровата е винаги смъртоносна. Не е случайно, че токсините на златната жаба са използвани за намазване на стрели. Любопитен факт е, че тя е от онези отровни животни, които не хапят и не жилят, отровата е върху самата кожа на земноводното от тропическа Америка, което се слави и като най-голямата сред жабите.

4.       Синопръстенен октопод

В Тихия и Индийския океан може да видите един от най-красивите октоподи, приличащ на детска рисунка със сините си кръгове на жълт фон. Красотата му обаче е измамна, той е изключително отровен. Може да не усетите ухапването, безболезнено е, но води до пълна парализа, която завършва бързо с парализа на дихателната система и смърт. Така красивият октопод се превръща от приказно създание в убиец и е едно от най-отровните животни в света.

5.       Тайпан

Ако трябва да изберем най-отровната сред най-отровните змии на континента Австралия, дом на 11 от най-отровните змии на света, със сигурност ще посочим тайпан. Силата на отровата му е 400 пъти по-мощна от тази на гърмящата змия. Това прави тайпана сигурен убиец, като отровата на едно ухапване е достатъчно за смъртта на 100 души. За щастие, тя рядко напада хора.

6.       Марикопа жътварска мравка

Ако има животно в нашите топ 10 на най-отровните животни в света, което няма как да не е голямата изненада за вас, то това е мравката. Среща се в Аризона. Добрата новина е, че едно ужилване не съдържа достатъчно отрова, за да предизвика смърт, а лошата, че тази мравка никога не жили само веднъж и никога не е сама, така че шега с нея не трябва да има.

7.       Паяк ATRAX ROBUSTUS

Известна е фобия от паяци, която засяга много хора, но явно има защо. Цели 30 от над 40 000 вида паяци са толкова отровни, че могат с лекота да убият човек. Най-отровният сред тях е именно този паяк, населяващ Австралия, известен като фуниевиден паяк.

Топ 7 изчезнали животни, които са съществували в България

8.       Питохуи с качулка

Името му предизвика усмивка у вас? Не е време за смях, защото този представител на птиците е сред 10-те най-отровни животни в света. Действието и вида на токсините, които отделя, са същите като тези за златната жаба.

9.       Гила

Ухапването от този отровен гущер, произхождащ от САЩ и Мексико, е не само едно от най-отровните, но и едно от най-болезнените. Човекът обаче не може да бъде убит с тази отрова, тя е опасна само за другите животни, докато любопитен факт е, че токсините на гила дори се използват за лечението на диабет при хората.

10.   Птицечовка

Няма как да не включим в топ 10 на най-отровните животни в света и един бозайник от шепата отровни такива. Това е птицечовката, чиято отрова е достатъчна, за да убие друг бозайник с немалки размери. Отделя я в жертвата чрез шпорите на задните си крака.

След тази класация на най-отровните животни в света все още ли ви е страх от големите бозайници, населяващи земята?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com