Знаете ли кое е това растение, което яде животни?

43025
Знаете ли кое е това растение, което яде животни?
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако ви попитат с какво се хранят растенията, със сигурност първосигналният отговор ще е „с хранителни вещества от почвата“, а последният, които някой би посочил, е „с животни“. Вероятно ще се изненадате да разберете, че има растение, което яде животни и това не е легенда, мит или приказка от детска книжка, а научен факт. Подобно на животните, при които има както тревопасни видове, така и хищници, растенията също могат да имат хищен характер. Преди да се притесните, че е възможно да бъдете ухапани от растение, бързаме да ви успокоим, че растенията – хищници не са заплаха нито за човека, нито за по-големи животни.

С какво точно се храни растение, което яде животни?

Над 500 вида от растителния свят на земята се хранят с животни. Познати са като хищни растения и се срещат на почти всички континенти. За източник на хранителни вещества тези растения използват основно насекомите, което им позволява да виреят в бедна на хранителни вещества почва, в блата и върху скали. Макар насекомите да са храна за растение, което яде животни, то не може да си набави необходимата му енергия само чрез консумацията на тези насекоми. Хищният характер на месоядните растения не отменя важността на фотосинтезата, чрез която се осъществява основното им автотрофно хранене.

Още: Цъфнали в ЧЕРВЕНО: Най-красивите цветя за вашата градина

Докато хранителният режим на хищните растения си прилича, то популярността им е различна – срещат се както видове, широко разпространени на няколко континента, така и редки видове и ендемити, които населяват малка и строго определена територия. Популярна сред ендемитите е венерината мухоловка, която е малко растение, отличаващо се с бързо движение на листата при стимулация на чувствителните им влакънца, с което движение те улавят плячката си. Най-често, както подсказва името на растението – за храна използва мухите. Може да се насладите на изключителните му ловни качества, които ви помагат да намалите броя на насекомите в дома си, като отглеждате венерината мухоловка  в саксии. Собствениците на това впечатляващо хищно растение е важно да познават начина му на отглеждане и хранителните му навици, за да оцелее в домашна среда. Сред основните изисквания към отглеждащите венерина мухоловка е да не хранят цветето с насекоми, то трябва да ловува само, а в периоди на беден улов може да бъде хранено единствено чрез поливане на почвата с бульон от рибно или костно брашно.

Хищни растения в България

Няколко вида хищни растения са част от биоразнообразието и на страната ни. Сред най-популярните от тях, отговарящи на определението „растение, което яде животно“, са:

  • Ендемитът Балканска петлюга, виреещ на територията на страни от Балканския полуостров. Отличава се с яркия си синьо-лилав цвят и красотата си, която обаче е фатална за насекомите. Капчиците по лепкавите му листа привличат жертвите, които растението улавя и храносмила чрез ензими, които отделя.
  • Красиво и причудливо цвете с цвета на слънцето, познато от 1810 година – южната мехурка също се храни с насекоми. Това не е единственият вид мехурка, която е хищник. Други два вида мехурки – обикновената и дребната мехурка, познати от 1753 година, които са по-масово срещани и не са рядък, защитен или застрашен от изчезване вид, също избират насекоми за менюто си.
  • Застрашеното от изчезване водно растение Алдрованда се отличава от останалите споменати хищни растения не само по своето местообитание – водни басейни, но и по менюто си. В него попадат не само насекоми, но и дребни водни организми и ракообразни. Езерото Сребърна и Драгоманското блато са двете местообитания на територията на страната ни, където това рядко и  хищно растение може да бъде открито у нас.
  • Изглеждащата нереално, сюрреалистично и почти като космическо растение Кръглолистна росянка, която далеч не впечатлява само с избора си на меню – насекоми, но и с приказния си вид. Росянката не е застрашен вид, така че не е рядък и имате шанс да я срещнете и „на живо“.

Още: Естествени репеленти за вашия дом: Тези растения ще прогонят паяците

Не се притеснявайте от растенията-хищници, те са полезни, тъй като ви помагат в борбата с насекомите – вредители и пазят дома ви от досадните мухи, ако бъдат избрани за отглеждане като стайно растение.

Кои са корените на лечебните растения, които се събират през ноември?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com