Топ 10 на най-вкусните български ястия за чужденци

20973
Топ 10 на най-вкусните български ястия за чужденци
Снимка: iStock

Българската национална кухня е естествен резултат от кухните на траките, славяните и прабългарите. Тя е и очаквано повлияна от други народи и култури, поради дългото робство, оставило отпечатък и върху националната кухня. Различните етнически групи, населяващи територията на страната ни, също дават своя принос с характерни за тях ястия, които неотменно стават част от националната ни кухня.

И докато в зората на своето зараждане древната национална кухня на българите се съставлявала основно от зеленчуци, типични за района и родени от земите ни, както и от месо, то в по-късните векове – около 17 век – култури, открити в Америка, също стават част от менюто ни. Националната ни кухня търпи своите естествени промени и развитие през вековете, за да придобие вида, който има днес. Чужденците я намират за очарователна, вкусна, уникална и имат своите любими ястия, за които споделят, че са сред най-вкусните, опитвали някога. Кои са най-вкусните български ястия по думите на чуждестранните туристи у нас разберете от статията.

Най-вкусните български ястия според чужденците – нашите топ 10

Чужденците често намират кухнята ни за изключително вкусна и интересна. Много от тях говорят и за очарованието сами да си издоят мляко от добитъка на домакините и да си го заквасят по време на почивката си в селска къща за гости, знаейки за полезните свойства и предимствата за здравето на българското кисело мляко. Какви други ястия предпочитат чужденците да хапват у нас и намират за особено вкусни?

1.       Баница

Традиционната българска баница с лапад, с яйца и ориз, с коприва е сред любимите ястия на чужденците, отседнали у нас. Безспорно тя е сред най-често посочваните като едно от най-вкусните български ястия от тях. Удоволствие за чуждестранните туристи е и да наблюдават самия процес на приготвяне на баницата, както и точенето  на корите със старата дървена точилка от възрастна жена, запасала престилка.

2.       Качамак

Като заговорихме за точилка, виждали ли сте как бабите ви правеха качамака? Бъркаха го с дървената точилка в тенджерата, пържеха пръжките и го заливаха с тях и с прясно разтопено масло. Качамакът е сред най-уникалните български ястия, които дедите ни са хапвали някога и които продължаваме да поръчваме и днес в заведенията, предлагащи родопски специалитети. Чужденците искрено се наслаждават на качамака и го определят като едно от най-вкусните български ястия независимо дали е с пръжки, или с масло и сирене.

Най-добрите ястия, които можете да приготвите за вашите деца

3.       Шопска салата

Шопската салата се смята като третото най-вкусно ястие за чужденците, отседнали у нас. Бронзовият медал ясно показва, че туристите от различни краища на света и най-вече извън Европа оценяват високо тази свежа лятна салата.

4.       Родопска мелба

Всъщност зад засуканото наименование стои традиционното уникално българско кисело мляко с добавено плодово сладко и орехи. Вкусът наистина е превъзходен, а родопската мелба заема едно от първите места в сърцата на чуждестранните туристи, посетили Родопите.

5.       Пълнени чушки

Чушките, пълнени с ориз и кайма, са не само любимо ястие на чужденците, но и на самите българи. Приготвяни по стара традиционна рецепта и с вкусен, топящ се върху небцето сос, те са определяни от чуждестранните гости на страната ни като едно от най-вкусните български ястия.

6.       Кюфтета и кебапчета

Попитайте какво мислят чужденците за родната скара и барбекюто в планината, ако искате да чуете най-вдъхновяващите разкази колко вкусна е тази храна и колко вълшебно е това преживяване. Поръчват ги в ресторантите, хапват ги в плажните капанчета и ги мятат на скарата сами там, където отсядането позволява това.

7.       Таратор

Чужденците наричат таратора лятна супа и го определят като освежаващ, вкусен, ароматен, подправен с пресен чесън, копър, магданоз и поръсен с орехи. Тараторът е любимо лятно ястие, което чужденците могат лесно да си приготвят сами или да поръчат на всяка крачка в България. Тараторът е определян като едно от най-вкусните български ястия от чуждестранните туристи в страната ни.

Кои са най-добрите летни ястия, които да приготвите за семейството?

8.       Пататник

Не само българите, посещаващи Родопите, обожават пататника и го поръчват в местните заведения. Ястието от картофи е сред любимите и на чужденците, посещаващи България.

9.       Капама

Вероятно не ви учудва присъствието на това ястие в нашите топ 10 на най-вкусните български ястия според чужденците, тъй като капамата е сочена и като едно от най-вкусните ястия и от българите. Няколко вида месо, кисело зеле, ориз – вкусно и полезно, нали?

10.   Катми

Всъщност не само те, но всички тестени национални вкусотии оставят трайни следи върху небцето на чуждестранните ни гости, сочени са като изключително вкусни и са сред любимите им. Особено ако са намазани с прясно домашно масло и пчелен мед. Съгласяваме се веднага, че родната кухня заслужава златен медал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Зодии с най- силна интуиция в любовта: Способни да дешифрират емоциите и намеренията на хората

Тези зодии по-скоро биха предали себе си, отколкото човека, когото обичат

Как да се отървете от мравките в къщата?

Алергия към гел лак: какво да правя?

5 достъпни за всеки билки за духовно пречистване и защита от негативност

Контролирайте гнева си! Само осем минути гняв могат да ви струват живота

8 отровни растения, които не бива да държите у дома

Ако искате да живеете до 100 години, яжте тези три храни

Бързо ги изтрийте от ума си: Тези 6 мисли пречат на щастливия ви живот

Парите идват от всички страни: Две зодии, които ще забогатеят до юли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com