Топ 10 предимства на електронните книги

2565
Топ 10 предимства на електронните книги
Снимка: iStock

Четенето на електронни книги, известни още и като e-books, става все по-популярно, поради множеството предимства, спрямо традиционните печатни издания.

Какво представляват електронните книги

Това са цифрови версии на печатните издания, които могат да се четат на електронни устройства като компютър, лаптоп, таблет, телефон или специални устройства, наречени електронни четци (e-readers). Те предоставят съдържанието на книгата като текст и изображения във формат, който може да се прочете и изобрази на екрана на устройството. Има голямо разнообразие от формати и читателите могат да изберат подходящия за своето устройство и лични предпочитания. В световен мащаб този начин на четене става все по популярен сред хората, именно заради практичността и функционалността, които предлага.

Десетте най-големи предимства на електронните книги

  • Цена

Един от основните плюсове е цената на ресурсите за четене. Тя винаги е по-ниска от тази на техните хартиени алтернативи. Някои онлайн книжарници или сайтове, като Ozone.bg, предлагат и много безплатни заглавия, които можете да свалите и четете свободно, на избраното от вас устройство.

  • Практичност

Те позволяват на читателите да носят със себе си цяла библиотека в едно устройство. Телефоните, таблетите и четците са компактни и леки, което ги прави идеални за четене в движение, по време на пътуване или на почивка. Голямо удобство именно през ваканцията е възможността за четене на любимите книги, вече изтеглени на дадено устройство, дори и без достъп до интернет.

  • Функционалност

Имате на разположение различни функции, които да подобрят читателското ви изживяване. Можете да променяте размера и шрифта на текста, да подчертавате и правите бележки, да търсите думи и изрази в речник или в интернет.

  • Екологичност

Електронните книги не изискват отсичане на дървета, хартия, мастило и транспорт, които вредят на природата. Също така не се късат и не пожълтяват с времето, а остават в перфектно състояние.

  • Съдържание на български език

Те предлагат широк избор от българско литературно съдържание. Множество наши автори и издателства предлагат електронни версии на своите произведения, което позволява на читателите да открият и да се насладят на български произведения от класически творби до съвременни бестселъри.

  • Лесно намиране на заглавия

Изключително лесно е да намерите конкретното произведение, което търсите, като просто използвате търсачката, без да е нужно да обикаляте физически книжарници.

  • E-readers

Екраните на специализираните устройства за четене имитират истинска хартия и не дразнят очите ни, както екраните на другите устройства. Те имат високо ниво на персонализация, допълнителни приложения и издръжлива батерия, а някои модели са дори и водоустойчиви. На пазара има различни марки е-четци, като една от най-популярните е Pocketbook.

  • Удобство при пътуване

Изключително удобни са, когато сте на път. Независимо дали сте в самолет, влак или автобус, буквално можете да носите в джоба си цялата си библиотека, без да се притеснявате за теглото и обема на багажа ви.

  • Синхронизация на прочетеното

Можете да си слагате бележки и отметки и ако четете няколко произведения едновременно ще знаете точно докъде сте стигнали на всяко от тях и можете да продължите от там следващия път.

  • Аудио книги

Ако по някаква причина нямате възможност да четете, много заглавия се предлагат и в аудио формати, прочетени от професионални актьори, и може да ги слушате навсякъде и по всяко време.

В онлайн магазин Ozone.bg ще откриете голямо разнообразие от електронни книги и четци на страхотни цени. Заредете се с любимите си заглавия и се потопете във вълшебния свят на четенето.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com