Топ 5 на едни от най-красивите села в Родопите

48723
Топ 5 на едни от най-красивите села в Родопите
Снимка: iStock

Родопите са планина-магия, която завладява и оставя следа в душата ти. Стъпил веднъж там, обладан от чудесата ѝ, оставаш завинаги запленен. Едва ли има друга планина в България пълна с толкова тайни и загадки, забележителности, история и култура. Родопите се славят и с китните си села, които привличат туристи не само от всички краища на България, но и от целия свят. Знаете ли кои са най-красивите села в Родопите? Приготвили сме ви родопска виртуална разходка до тях с вкус на качамак, аромат на билки и поръсена с щастие.

Най-красивите села в Родопите

1.       Гела

Само на 20-тина километра от едни от най-популярните зимни курорти – Пампорово – се е сгушило приказно селце, за което легендата разказва, че красотата му е вдъхновила митичния тракийски певец Орфей, умеещ да укротява с музиката на своята лира дори дивите зверове.

Разположено на 1500 метра надморска височина в полите на няколко магически и величествени върхове – Турлата, Голям Перелик и едноименния Орфей, то е сред най-красивите села в Родопите, които не трябва да пропускате да посетите. Пътуването до Гела е като пътуване към приказен свят, сякаш избягал от страниците на книга с вълшебни приказки. Стари римски пътища жадуват за човешки крак, останки от крепости шепнат истории, природата е като рисувана от ръката на велик художник, а тишината и спокойствието са несравними. Бягство от града или бягство от реалността? Бягство от себе си, за да се преоткриеш. Това е Гела.

6 от най-романтичните села в България (СНИМКИ)

2.       Косово

Между величествената Асенова крепост и пистите на Чепеларе има стръмен асфалтиран път, изкачващ се на внушителна височина. Там, където свършва пътят, е цялата история, бит, архитектура и сила на старите българи. Там е Косово – пътуване във времето, място-магия, в което тиклените покриви на старите къщи, съхранената архитектура и качамакът в малката селска кръчма ще ви накарат да се влюбите и да останете завинаги пленени.

Павираните улички жадуват за човешки стъпки, поляните с билки ви посрещат с аромата си, а вековните борове ви изпращат с посланието да се върнете отново. Мястото е магнетично и заради своите 63 паметника на културата, 5 от които от национално значение, събрани на няколко километра благословен родна земя. Не пропускайте и старата костница до църквата, ако тайните и загадките палят кръвта ви. Безспорно малкото селце с шепа местни жители, но пълно с надежда за живот и посетители заслужава своето място сред най-красивите села в Родопите.

3.       Борово

Най-вълнуващото място, което ви очаква в Борово – китното селце над Асеновград – е църквата, кацнала на хълма като привидение, като чудна бяла птица над зелените гърди на планината, като пазител на вярата, надеждата и българщината. Разположено е близо до чудото на вярата – Кръстова гора, така че може да съчетаете пътуването и да се насладите на повече от една магия и красота.

Топ 10 на най-странните имена на села в България

4.       Ковачевица

Ковачевица – едно от най-красивите села в Родопите – е архитектурен резерват, чиито каменни къщи ще запленят сетивата ви. Пътуването до него е пътуване назад във времето, завръщане в миналото, докосване до място, в което всяко кътче има своята неподправена история и пише своята приказка. Разположено е над река Канина в Западните Родопи, близо до град Гоце Делчев.

Селото е запазило автентичния си вид от XVIII – XIX век, а Тъмната гора край Ковачевица, с нейните прохладни и величествени вековните елови, букови и смърчови гори, е обявена за резерват. Тук са скътани балкански и български ендемити, растения, включени в Червената книга на България, 17 вида животни, включени в Червената книга на България, 8 вида, застрашени в световен мащаб и 32 вида застрашени в европейски мащаб. Една наистина приказна територия, която ви очаква, за да завладее сърцата ви.

5.       Лещен

Не е лесно да изброим само 5 най-красиви родопски села. Тук всяко селце е магия, свят, неповторим и заслужаващ да се докоснем до него. И все пак избрахме за края на тази класация, но не на последно място по хубост, село Лещен – старинно селце със запазена архитектура и впечатляващи живописни изгледи и към Пирин планина.

Много от старите къщи в селото са превърнати във вили за туристи, като са реставрирани, а автентичният им архитектурен стил е съхранен. Заради красивата си старинна архитектура, съчетана с величествена и девствена природа, селото е декор за снимки на игрални филми и музикални клипове. Поставяме го в класацията топ 5 на най-красивите села в Родопите с уговорката, че бихме могли да изброим поне още 50 приказни родопски селца, заслужаващи имената им да бъдат споделени, а землищата им – посетени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com