Плюсове и минуси на БИРАТА

20326
Плюсове и минуси на БИРАТА
Снимка: iStock/Guliver

Бирата е една от най-консумираните напитки на планетата. Приема се за слабо алкохолно питие, което замества силните концентрати, особено сред младото поколение. Ето кои са предимствата и недостатъците на тази любима на толкова хора напитка. 

ПЛЮСОВЕ
Сърце

Приемана в ограничени количества, бирата е полезна за сърцето, защото съдържанието на алкохол е изключително малко. Една или две халби бира на ден понижава риска от инсулт или сърдечносъдови заболявания, защото забавят намаляването на “добрия” холестерол.

Какво можем да лекуваме с бира?

Вероятно всеки от нас е срещал твърдението на швейцарския лекар, наречен бащата на съвременната медицина Парацелз: „Всичко е отро...

Храносмилане
Бирата /най-вече тъмната/ съдържа около 1 грам фибри, които са важни за преминаването на храната през чревния тракт. При недостиг на фибри в организма, може да се достигне до стомашно-чревни проблеми, като диария и запек.

Стомах
При болки в стомаха, киселини, гадене, е полезно да се пият няколко глътки бира. Тя облекчава болката и неприятното усещане. Но, внимавайте, при язва или гастрит, избягвайте да пиете бира.

Хранителна
Бирата съдържа голямо количество протеини и витамин В, както и различни антиоксиданти, тъй като се произвежда от ечемик и хмел. И двете съставки са богати на флавоноиди, откъдето идват антиоксидантите в бирата.

Бъбреци
Макар при голямо съдържание на алкохол, се стига до висок риск от поява на камъни в бъбреците, ограничената консумация на бира предпазва от камъни в бъбреците. Според проучване бирата намалява възможността за поява на бъбречни камъни с около 40%. 

Здрави кости
Бирата е полезна за костите, особено светлата, която съдържа голямо количество силиций. Силицият участва в бирата под формата на ортосилициева киселина, която забавя изтъняването на костите. Поради това рискът от остеопороза при хората, които пият бира, е по-малък.

Защо е хубаво да изплаквате косата с оцет, бира и чай

Доброкачествената, непастьоризирана пшенична бира е източник на витамини и хранителни вещества, полезни в грижата за косата. Козметикат...

Памет
Хмелът е полезен за мозъчната дейност, защото подобрява концентрацията и ускорява мисълта. Учени в Университета Джунтендо откриват, че киселината в горчивия хмел /МНВА/ може да се използва срещу деменция. Помага също за предотвратяване болестта на Алцхаймер.

Намалява кръвното налягане
Хора, които консумират бира в ограничени количество, рядко страдат от високо кръвно налягане.

Диабет
Според списанието на Европейската икономическа асоциация хора, които пият бира 3-4 пъти седмично, страдат 21% по-малко от диабет от тези, които не консумират бира.

МИНУСИ
Калории
Бутилка бира съдържа около 300 калории, което се равнява на средна порция пържени картофи. Редовното пиене на бира е една от основните причини за рязко повишаване на теглото.

Пристрастяване
Макар бирата да съдържа малко количество алкохол, трябва да знаете, че всеки вид алкохолни напитки водят до пристрастяване. Колкото повече се пристрастявате към бирата, толкова по-често и по-големи количества консумирате от нея.

Ето как влияе БИРАТА на паметта

Хмелът, от който се вари бирата, е полезен за мозъка, защото може да подобри концентрацията и да ускори мисловния процес. Японски учен...

Дехидратация
Дехидратацията на тялото причинява сериозни вреди на организма. Бирата води до високи нива на дехидратация, откъдето произтичат немалко здравословни проблеми. Махмурлукът сутринта след прекаляване с бира е резултата от тази дехидратация.

Кръвно налягане
Изпиването на 3 бири една след друга, води до покачване на кръвното налягане. Високото кръвно причинява други заболявания, сред които сърдечни болести, инфаркт и в редки случаи, дори рак.

Проблеми със съня
Бирата вреди на пълноценния сън. Макар в началото ви приспива, впоследствие ви е трудно за спите добре. А липсата на здравословен сън с времето води до умора и изтощения.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо
Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Агнешкото месо задължително присъства на великденската трапеза. Без него празничната гощавка няма как да бъде завършена. Ако вече сте решили...