Топ 7 разлики между порцелан и керамика

15676
Топ 7 разлики между порцелан и керамика
Снимка: congerdesign / Pixabay

Порцеланът изглежда скъп и луксозен. Той блести и идеално имитира естествен камък. В същото време керамиката също се предлага в различни видове, подходяща е както за икономичен ремонт, така и за луксозен дизайн.

Каква е разликата между порцелан и керамика?

1. Материали и технология на производство.

Керамиката се изработва от червена или бяла глина, а порцеланът само от бяла - в сместа са включени и каолин, кварц и фелдшпат. По време на процеса на изпичане той е изложен на температура от 1200-1400 градуса. От това порцеланът е по-плътен, а фелдшпатът прави структурата му по-малко пореста от керамиката.

2. Водна абсорбция.

Въз основа на първата точка коефициентът на водопоглъщане на порцелана е много по-нисък, поради плътността. При керамиката показателят е 0,5%, докато за порцелана е по-нисък. Тази характеристика предполага, че във влажни зони, като баня или плувен басейн, порцеланът на пода почти не абсорбира вода, а това означава, че издържа по-дълго.

3. Сертифициране.

За да получи сертификат и знак за порцелан, фабриката, в която се произвеждат порцеланът, преминава многостепенни проверки на технологичния процес, оборудването, суровините и готовата продукция. Сертифицирането на керамиката е различно. В резултат на това се различават продуктовите сертификати, които могат да се сравняват при покупка.

Да възвърнем блясъка на стъклените съдове и порцелана

4. Цвят.

Цялата композиция на порцеланът - отвътре и на повърхността - има един цвят. Керамиката отвътре е в цвят на глина, а отвън цветно остъклено покритие. При разрез, счупване или повреда, можете да видите разлика в цвета или тона, но не и на порцелана. Това е не само начин за проверка на автентичността на стоките, но и практичен индикатор - в случай на повреда, пукнатини по порцелана няма да бъдат забележими.

5. Сила.

По този показател най-висока оценка е за естествения камък, след това за порцелановите изделия, порцелан и след това за керамични плочки. Керамиката няма толкова висока плътност, така че дори подовите настилки с максимална издръжливост (степен 5) ще имат малко по-ниска якост от порцелана.

6. Външен вид.

Външно разликата между керамика и порцелан е лесна за разпознаване. Порцелана отвътре и отвън има един и същ цвят, а при керамиката е различна. По-трудно е да се види тази разлика в светлите цветове. Но има и друга особеност - порцеланът, подобно на порцелановите изделия, обикновено не се ректифицира, тоест изрязването му е равномерно, без скосяване.

7. Цена.

За купувача това е първият знак, който отличава порцелана - той е по-скъп. Високата цена е свързана с технологията, по която се произвежда, материалите и по-скъпата и комплексна сертификация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com