Топ 7 здравословни кухни от цял свят

2380
Топ 7 здравословни кухни от цял свят
Снимка: iStock

Много от кухните във всички краища на света разчитат на естествени и непреработени съставки и изпитани във времето методи на приготвяне на ястията. За щастие, не е задължително да се качвате на самолета и да пътувате хиляди километри, за да опитате някои от тези вкусни храни.

1. Гръцка кухня

Гръцката храна включва много от съставките, които правят другите средиземноморски кухни толкова здравословни, включително пресни плодове и зеленчуци, зехтин и кисело мляко.

Интересното е, че средиземноморската диета произхожда от Крит, най-големият и най-населен гръцки остров. Според някои изследвания критяните имат висока продължителност на живота и по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с много други страни, което до голяма степен се дължи на храните, които ядат.

Не всяка гръцка храна е богата на хранителни вещества, така че се стремете да се наслаждавате на по-богати ястия, като спанакопита (спаначен пай), баклава и мусака в умерени количества.

Опитна домакиня каза с какво подправя печените зеленчуци  

2. Японска кухня

Традиционните японски ястия са богати на морски дарове и пресни зеленчуци, което може да е една от причините Япония да има най-високата средна продължителност на живота в света.

Рибата, по-специално, е основна храна в японската диета, която често е богата на полезни за сърцето омега-3 мастни киселини. Ферментирали соеви продукти като мисо също съдържат пробиотици, вид полезни бактерии, които насърчават здравето на червата.

Потърсете ястия, в които тези питателни съставки заемат централно място, като сашими, мисо супа и вегетариански пържени картофи. Балансирайте тези с по-малки порции нудли, ориз и пържени ястия като темпура.

3. Мексиканска кухня

Фасулът, който често се използва в мексикански ястия, е чудесен източник на микроелементи като магнезий, желязо, калий и цинк.

По същия начин, авокадото, царевицата, доматите и лютите чушки са пълни с ключови витамини и минерали.

4. Корейска кухня

Сред най-здравословните ястия в корейската кухня е кимчи, ястие от ферментирали зеленчуци. То не само се счита за пробиотик, но съдържа и здравословни съставки като джинджифил, червен пипер и чесън и може да е от полза за нивата на холестерола ви.

Много ястия се приготвят и с подправки като гочуанг, ферментирала червена паста от чили, която добавя много вкус и е източник на стимулиращи червата бактерии.

5. Тайландска кухня

Тайландската храна е изпълнена с интензивни вкусове и обикновено е богата на зеленчуци, което я прави една от най-здравословните кухни на планетата. Сред подправките и ароматите, които отличават тайландската храна, са куркума, кориандър, джинджифил, лимонова трева и лют червен пипер.

Тайландската храна също често използва съставки като чесън и лук, като и двете имат противоракови свойства и са помогнали за забавяне на растежа на раковите клетки в проучвания в епруветка.

6. Испанска кухня

Испания е друга средиземноморска страна, където здравословното хранене е основен приоритет. Пресните морски дарове и зеленчуци са често срещани тук, както и тапас, които са малки порции с храна, които обикновено се споделят по време на хранене.

Освен че поддържат размера на порциите под контрол, тапас улесняват добавянето на повече разнообразие към вашата диета, като се наслаждавате на разнообразие от ястия на едно хранене.

Най-дъждовните места в света

Следващият път, когато отидете на испански ресторант, поръчайте по-тежки ястия като пататас бравас, калмари и крокети като тапас и се насладете на голяма салата, пълна със зеленчуци, като основно ястие, за да балансирате храната си.

7. Италианска кухня

Не говорим за големи пици и калцоне, пълнени с допълнително сирене, а по-скоро за италианска кухня, която се фокусира върху зехтин, пресни домати и билки и бавното удоволствие от хранене с приятели.

Всъщност традиционната италианска кухня поставя силен акцент върху пресни храни като морски дарове, пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и бобови растения, заедно с много билки и подправки.

Италианската кухня също ограничава силно преработените храни, които са свързани с множество здравословни проблеми, вариращи от сърдечни заболявания до диабет тип 2, затлъстяване и някои видове рак.

Салати, супи, морски дарове и тестени ястия с много зеленчуци са чудесни варианти, когато ядете италианска храна. Добавете от време на време чаша здравословно за сърцето червено вино и ще разберете защо италианците се славят със своята кухня.

Здравословното хранене не означава да се придържате към салати, риба тон и пиле на скара. Вместо това можете да разширите вкуса си, като се насладите на широка гама от вкусни деликатеси от целия свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...