Това са цветята и растенията, които могат да виреят дори в банята

41436
Това са цветята и растенията, които могат да виреят дори в банята
Снимка: Richard Mcall / Pixabay

Хрумвало ли ви е да имате цветя в банята си?! Високата влажност в това помещение като че ли отхвърля такава възможност. Но не е така! Стига да имате желание – ще се намерят не един и два вида влаголюбиви растения, които ще се чувстват прекрасно във вашата баня! Не бива да ви притеснява и – в някои бани – на силно ограничената липса на естествена слънчева светлина, тъй като не малка част от тези растения виреят отлично и при минимално външно осветление. Остава да се уточни, доколко е вредно за избраното растение да е в постоянен контакт със шампоаните, козметиката и други препарати, както и способността му да издържа и на относително по-ниски температури (под 15 °С).

Ето някои декоративни растения – цветя, общото между които е, че отговарят на горните изисквания, освен че ще стилизират и освежат банята ви. 

Поддържайте растенията си у дома с тези лесни съвети

Ако сте някой, който има склонност несъзнателно да убива растенията си вкъщи, то тази статия е за вас. Изглежда, че в днешно време е те...

Шампион по отношение на влаголюбивост несъмнено е антуриумът, на който, освен това, пряката слънчева светлина не му понася, но, същевременно и температури под 15 °С листата му ще изгубят свежестта си! И тогава – сбогом екзотика и изтънченост в банята ви! 

Ако обаче банята ви е хладна и с относително малки размери, то тя ще е подходяща да отглеждате в нея филодендрон, който вирее и на по-студено, като същевременно във висока степен влагоустойчив. Това е обусловено от неговия произход – тропическите гори и затова е повече от препоръчително да го поливате щедро с вода – през лятото на всеки два дни, а през зимата – 3 пъти по-рядко. Полезно е да поставите контейнер с експандирана глина под саксията. Важно е дори през вегетативния период почвата в саксията да е винаги достатъчно влажна.

Разбира се, ако разполагате с баня с голям прозорец, пропускащ продължително време слънчева светлина, то азалията и гарденията са подходящи да украсите помещението.
Друго светлолюбиво растение (но без пряка слънчева светлина), което е подходящо за баня, в която температурата само при къпане надвишава 10 С, е цисусът. А дори мъничък прозорец в банята пропуска достатъчно светлина за успешното виреене на драцена в нея, алое вера и бамбук на щастието.
Но да предположим, че разполагате с внушителна по размерите си, светла баня, снабдена с постоянно отопление, то може да отглеждате цяла гама от растения: сансевиера, калатея, маранта, спатифилум или монстера.

И моля, спазвайте следните основни изисквания: първо, поставете саксиите на такива места, където растенията не са изложени нито на водни пръски, нито могат за влязат в контакт с препарати; второ, дръжте ги възможно по-близко до прозореца, а за да поемат нужната им светлина въртете периодично саксиите; трето, използвайте нечупливи съдове; четвърто, наблюдавайте постоянно всички растения и ако забележите, че някое започва да повяхва, то изнесете го извън банята, докато се „съвземе“!

Тези растения имат място във всеки дом - носят здраве и качествен сън

Тревожно голям процент от хората не могат да спят, а лошият сън може да повлияе зле на живота на индивида в много области. Вместо да из...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 признака, че пиете твърде много кафе

Как да се справим с безсънието причинено от стрес?

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com