ТОВА са положителните ефекти от ПИСАНЕТО на ръка

2468
ТОВА са положителните ефекти от ПИСАНЕТО на ръка
Снимка: iStock

В нашето съвремие все повече писането на ръка и четенето на книги например бива заменено от писането на клавиатура и електронните четци. Тенденцията сочи към цялостно дигитализиране, но според нас не бива да се пренебрегват и „старите“ методи. Калиграфията е изкуство, което се занимава с писането на ръка по естетически красив начин. 

Калиграфията можем да отнесем още към времето, по което се е появила и писмеността като цяло. Но тъй като при отделните народи това време е и различно, калиграфията се развива в различни периоди из света. Най-известни обаче остават японската, китайската, латинската, арабската калиграфия, както и гръцката и еврейската. Те се считат за едни от най-красивите и влияещи върху човешкото око. 
Нека видим обаче какви са положителните ефекти от писането на ръка и защо е важно да не го пренебрегваме:

Учени разработиха интерфейс за "мислено писане"

Американски учени създадоха интерфейс „мозък-компютър“, който позволява да превърнем мисловното движение на ръка с писалка ...

Чрез него мислим по-ясно

Писането на ръка ни подтиква към повече премисляне на думите и начина, по който ще се изразим. Това определено създава работа на мозъчето ни и тренира ума ни. Тук също липсва и моментът на прекаленото разсейване и напрежение. Когато използваме обаче клавиатурата, имаме чувството, че бързаме за някъде, състезаваме се с времето, което допринася за допълнителен стрес.

Повече въображение, свобода и креативност

Чрез писането с лист и химикал можем да покажем себе си изцяло – да пишем с индивидуален почерк, да заградим, каквото мислим за важно, да подчертаваме и оцветяваме – неща, които компютърът не може да ни даде в цялост.

5 причини защо писането е толкова полезно?

Всички обичаме да пишем понякога, дори да нямаме талант за това. В тази статия ще разгледаме пет причини защо писането е толкова полезн...

По-добро запомняне и трениране на ума

Както вече споменахме, чрез писането на ръка тренираме нашия ум – премисляме думите, които ще напишем и начина, по който ще го направим. Редица изследвания потвърждават, че писането подобрява функцията на мозъка и спомага за неговото развитие. По-този начин сме склонни и към по-бързо и лесно запаметяване на важна информация, създава се чувство за продуктивност, както и се развихря въображението, тъй като имаме свободата да изпишем и изобразим нещата по индивидуален начин.

Фокусираме се върху най-важното

Писането на ръка ни насочва само и единствено в настоящия момент, то ни помага да се фокусираме върху конкретната ситуация. Това е чудесен подход например за изготвяне на графици, за писане на цели, мечти и желания. По този начин е и много по-възможно да постигнем тези цели, а и така ще се чувстваме длъжни да намерим време за осъществяването им. Още нещо е, че след като вече сме го написали черно на бяло, то се е загнездило в ума ни и можем да продължим дейността си и с другите задължения.

Как да пишем по-добре

Как да пишем по-добре - това е въпрос, който вълнува всички в съвременния свят. Независимо дали пишем книги, публикации в блогове, имей...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com