Трикове за бързо отключване на замразената ключалка на колата

39769
Трикове за бързо отключване на замразената ключалка на колата
Снимка: iStock/Guliver

Замръзването на ключалката на автомобила е изключително неприятно дори за опитните шофьори. Няма нищо по-лошо от това в мразовитото утро врата на колата да не се отваря.

Подобна неприятна ситуация може да се избегне. Но дори и да се стигне до замръзване на ключалката има начин за бързо справяне с проблема.

Как да размразим замръзналата ключалка?

Има два начина за изход от тази ситуация:

  1. Нанесете дефростер върху ключалките. Можете да го купите от всеки магазин за авточасти. Просто не го съхранявайте в багажника, защото е възможно и неговата ключалка да замръзне.
  2. Може да използвате ключалка за нагряване на ключа преди да го вкарате в ключалката. Но в случая трябва да бъдете изключително внимателни, ако в ключа е вграден чип, тогава можете да го развалите. 

В никакъв случай не нагрявайте директно ключалката, тъй като дръжките са изработени от пластмаса. Не използвайте и вряла вода. Внезапната промяна в температурата нанася щети върху боята и лака на автомобила.

Как да смажем ключалката на вратата на автомобила през зимата?

Преди трайното понижение на температурите е задължително да се смаже не само заключващия механизъм, но и пантите на вратата. Това са части от автомобила, които са изложени на постоянен контакт и триене.

Заключващият механизъм е постоянно изложен на външната среда: отрицателна температура, влага, сняг, мръсотия. Липсата на смазка в ключалката води до ускорено износване на механизма и последващото блокиране в неочакван момент. Смазването на заключващия механизъм съдейства за предпазването му от замръзване.

Лубрикантите се използват като превантивна мярка. Те са на основата на силикон и са устойчиви както на високи, така и на ниски температури (дори при -50 градуса). Не се отмиват лесно и издържат на големи натоварвания. Поради високите си адхезивни характеристики, лубрикантът бързо се прикрепя към третираната повърхност.

 Препоръчваме да използвате аерозолна смазка, по-добре е да я напръскате, за да сте сигурни, че ще достигне до труднодостъпните места.

Ако изберете правилния лубрикант, тогава определено няма да се нуждаете от размразяване на ключалката.

Добър вариант са многофункционалните синтетични аерозолни спрейове. Те осигуряват висококачествено смазване на вътрешните механизми и запазват свойствата си дори при температури от -40 градуса .

Минерални смазки са друг вариант. Те са подобни на полимерните , но са по-устойчиви на измиване.

Гресът на литиева основа осигурява отлична повърхностна защита.
Намалява силата на триене и ефективно отблъсква влагата.

Обърнете внимание, че не трябва да смазвате ключалката със спрей WD-40. Много шофьори грешат в убеждението, че този мултифункционален спрей има смазващи свойства. Принципът на неговото действие е подобен на този на керосина - почиства от старата мазнина и бързо се изпарява.

Използва се главно за отстраняване на мазнина, както и за отстраняване на ръжда, но не и за смазване и защита на частите от износване. Използвайки този спрей като смазка, рискувате да повредите механизма за заключване на вратата, което ще доведе ди необходимостта от неговата подмяна.

Що се отнася до гумените уплътнения, препоръчваме преди температурата на въздуха да падне под нулата, да ги смажете със специална устойчива на замръзване силиконова грес.

Тя образува тънък силиконов филм, който отблъсква водата и предотвратява разрушаването на гумените уплътнения. Освен това предпазва вратата от замръзване.

Недостатъкът на полимерната грес е, че тя се отмива прекалено лесно. Най-добрият вариант би бил използването на минерална смазка, която има по-дълготраен ефект и е устойчива на измиване.

Не забравяйте, че е необходимо да се грижите за колата си, особено през зимния сезон. Всички компоненти и части на автомобил, дори гумените уплътнения, пантите и ключалка на вратата, изискват внимание.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com