Трябва ли да миете зъбите на кучето си?

1503
Трябва ли да миете зъбите на кучето си?
Снимка: приют Горни Богров

Стоматологичната грижа за домашните любимци е сравнително нова област, а понятието за домашна грижа още по-ново. Изследвания показват, че редовното миене на зъбите действа при кучетата и котките по същия начин, както при хората. То помага за предотвратяване на заболявания на венците, които могат да имат ужасни последици.

Бактериите, които заразяват венците, могат да попаднат в кръвния поток, а оттам да достигнат до други органи, увреждайки сърцето, черния дроб и бъбреците, което съкращава живота на кучето. Почистването и другите процедури при ветеринарния лекар не само струват скъпо, но и изискват животното да бъде упоено. Най-добрият начин да избегнете стоматологична процедура в кабинета на ветеринарния лекар е да почиствате зъбите на домашния си любимец ежедневно. И все пак повечето собственици на кучета и котки не са съгласни с това. Проучване сочи, че само 7 % от собствениците на кучета почистват зъбите им ежедневно.

Какво е кучето ви? Обявиха кои са най-глупавите и най-умните породи

Ако имате куче и сте абсолютно убедени, че то е най-умното на света, много вероятно е да грешите. Субективната оценка на стопаните спря...

Как да обучим кучето на хигиенни навици?

Въпреки че Телър не знаеше за американско проучване, което да предоставя твърди данни, тя каза, че повечето собственици на домашни любимци не мият зъбите на своите другари. Вярно е, че нито вълците, нито уличните кучета имат достъп до стоматологична помощ, но това не означава, че зъбите им са добре. При дивите животни наистина е обичайно да имат проблеми със зъбите. А често дивите животни просто не живеят достатъчно дълго, за да имат някои от проблемите, с които се сблъскват нашите домашни любимци. Най-големите заблуди на собствениците на кучета са, че диетата и дъвченето на кости помагат за здравето на зъбите. Тя каза, че просто няма добра информация за ефекта на диетата. Хората правят различни твърдения, но според нея липсват строги проучвания. Според нея костите могат да навредят на зъбите на кучетата, ако са твърде твърди.

Редно ли е да пускаш домашния си любимец в леглото?

Някои дъвки и играчки за кучета обаче подпомагат здравето на зъбите. Въпреки че почистването на зъбите подобрява здравето на зъбите на кучетата, има значение породата, като по-малките кучета имат по-сериозни проблеми със зъбите, отколкото големите породи. Някои кучета просто имат късмет да нямат проблеми със зъбите. Ако все пак решите да миете зъбите на кучето си, следващият въпрос е как? Първо, вземете си само паста за зъби и четка, предназначена за домашни любимци. Флуоридът не е полезен за кучетата, а и те не плюят. Някои четки се поставят върху пръста ви. Експертите предлагат в началото да оставите кучето да усети миризмата и вкуса на пастата за зъби. След известно време въведете четката. И възнаграждавайте кучетата с лакомства, ако ви позволят да измиете зъбите им. Със сигурност признаваме, че това може да е предизвикателство.

10 истории за животни-герои, които се прочуха през 2022 г.

През изминалата 2022 г. научихме няколко истории за животни, демонстрирали завидна смелост в напечени ситуации. Подбрахме десет от тях,...

Източник: The Washington Post

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com