Тъжната история на най-самотното растение в света

17219
Тъжната история на най-самотното растение в света
Снимка: Orto botanico, Palermo / CC-BY-SA-2.5

Кралската ботаническа градина в лондонския район Кю е приютила хиляди възхитителни растения. Но нито едно от тях не е така самотно, както Енцефалартосът на Ууд (Encephalartos woodii) - растение от древния вид Цикасови и вероятно последното от своя вид.

През 1895 г. ботаникът Джон Медли Ууд открил това интересно изглеждащо палмовидно растение (но не е палма!) на стръмен склон в Зулуленд, Южна Африка. Заинтригуван от многостъблената му форма с листа, подобни на палмови, д-р Ууд, който колекционирал редки ботанически видове, извадил няколко стъбла и ги изпратил в Лондон.

Копривата на сатаната - дори не дишайте наблизо!

Ако дяволът се е занимавал с ботаника и развъждане на растения, то определено е вършил това в Австралия. Много хора дори само...

Така мъжкото растение се озовало в палмовата оранжерия Palm House в Кралска ботаническа градина в Кю и останало да чака своята половинка в продължение на цял век. Въпреки многобройните опити да се намери такова женско растение, Енцефалартосът на Ууд продължава да е сам, неспособен да се размножава и да продължи вида си. Поради тази причина мнозина го смятат за най-самотното растение в света.

Екземплярът в Кю Гардънс. Снимка: Dryas / CC BY-SA 3.0

Преди два милиона години, когато динозаврите все още скитали по планетата, цикасите били навсякъде. Те съставлявали около 20% от всички растения, служели за убежище на някои видове динозаври и като храна за други. Тези растения по някакъв начин успели да оцелеят в цели 5 ледникови епохи, да се адаптират за съжителство с нови растителни видове - но с течение на времето техният брой намалявал. Подобно на всички други цикаси, видът

Енцефалартос на Ууд намалял от милиони до хиляди, а днес, може би, и до едно-единствено мъжко растение. Някои растения са еднодомни (имат както мъжки, така и женски репродуктивни органи, затова са способни да се самоопрашват), но не и Енцефалартосът на Ууд. Понеже разположеният в Кралската ботаническа градина екземпляр е мъжки, той се нуждае от женски, за да се размножава. Когато това уникално растение е готово за оплодотворяване, върху него израства голяма, яркооранжева поленова шишарка (стробилус), пълна с цветен прашец. То дори сигнализира за готовност, като излъчва топлина или произвежда аромат, за да привлече насекоми-опрашители. Но това е всичко, което може да направи за производство на семена без женски екземпляр.

Технически погледнато, Енцефалартосът на Ууд в Лондон не е последното растение от този вид. Получени чрез отделяне от единствения мъжки екземпляр, около 500 негови клонинги има в няколко ботанически градини по света. Може дори да се чифтосва с някои растения от близкородствени видове - но свое собствено, истинско потомство не може да има. То просто расте, последен представител на своя древен вид и чака някъде на Земята да бъде намерено женско растение. Изследователите отдавна претърсват африканските гори в търсене на женски Енцефалартос, но досега всички издирвания са неуспешни.

„Това е най-самотният организъм в света - написал веднъж биологът Ричард Форти. - Той остарява, самотен е и обречен да няма наследници. Никой не знае колко дълго ще живее".

За да цъфтят растенията като луди, поливайте ги с този разтвор!

Обичаме да гледаме все повече растения по домовете си, наясно че те не само пречистват въздуха и носят страхотни аромати, но и защото с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com