Убиецът на Че Гевара почина на 80-годишна възраст

17334
Убиецът на Че Гевара почина на 80-годишна възраст
Снимка: Alberto Korda - Museo Che Guevara, Havana Cuba / Public Domain

Бившият сержант от боливийската армия Марио Теран Саласар, екзекутирал латиноамериканския революционер Ернесто Че Гевара преди 55 години, е починал на 80-годишна възраст, съобщава Telesur, цитиран от РИА Новости.

Теран е починал в болница в боливийския град Санта Крус. Той бил хоспитализиран преди три седмици заради проблеми с белите дробове, които изпитвал от няколко години.

Съобщенията за смъртта на Теран били потвърдени от генерала в оставка Гари Прадо, командвал частта, заловила Че Гевара през 1967 г.

Екзекуцията на Че Гевара е извършена на 9 октомври 1967 г. Теран получил заповед да убие революционера от офицер от ЦРУ, ръководил специалната операция по залавянето му. Сержантът изстрелял в пленника девет патрона от карабина M1 Garand.

Че Гевара пристигнал в Боливия през ноември 1966 г., за да организира партизанско движение. На 8 октомври 1967 г. неговият отряд попаднал в засада в дефилето Ел Юро в югоизточната част на страната. На следващия ден, след битка, раненият Че бил заловен, а боливийският сержант Марио Теран застрелва команданте. По указание на боливийското военно ръководство и ЦРУ от лицето на Че Гевера била свалена восъчна маска, а ръцете му били отрязани за идентифициране на пръстови отпечатъци. През 1997 г. прахът на Че Гевара бил пренесен от Боливия в Куба и тържествено погребан в мавзолей в град Санта Клара.

Съдбата на Марио Теран

Боливийски войник живеел частен живот, когато кубински лекари направили операция за възстановяване на зрението му, без да знаят кой е той. Това заявил пред „Газета.ру“ Лазар Хейфец, водещ изследовател в Института за Латинска Америка на Руската академия на науките. Според историка, ако лекарите знаели какво е извършил Марио Теран, нямало да го лекуват.

„Той не е толкова значим човек в социалната си роля. Единственото, с което стана известен, е, че беше един, а не единственият, от убийците на нашия героичен партизанин Че Гевара. Накратко, за него той служил на себе си, работил до пенсия, живеел личен живот. Парадоксалната му ситуация била в това, че имал рязко снижаване на зрението, а по това време в Боливия работела кубинска медицинска мисия, включително офталмолози. Кубинските лекари, очевидно не знаейки кой е той, му направили операция, която излекувала зрението му. Не мисля, че ако са знаели кой е пред тях, щяха да го направят. Въпреки че Хипократовата клетва и лекарският дълг биха ги принудили да се решат на тази операция“, казва той.

Според Хейфец Марио Теран обяснил екзекуцията на Че Гевара с това, че защитавал страната от чужда инвазия.

„Теран няколко пъти е давал интервюта и е разказвал за участието си в антипартизанската операция и убийството на Че Гевара. Той обясняваше действията си много просто: военна дисциплина и това, че кубинците са нахлули в страната му и съответно, като военнослужещ, той защитавал родината си от чуждо нашествие. Дали действията на Че Гевара могат да се считат за инвазия, не съм сигурен. Това е било такава международна мисия. Но в отряда на Че Гевара, който се нарича „Армия за национално освобождение“, имало перуанци, аржентинец, французина Режис Дебре, един от идеолозите на „фокусния изъм“, теорията за партизанската война. Говорейки за Теран, трябва да се каже и за някои други участници в тази епопея. В днешните вестници за Теран, се припомня неговият командир Гари Прадо, командирът на частта, заловила Че Гевара, именно той дал командата на Теран и други да застрелят Гевара, като също получил заповед отгоре. Доколкото си спомням от снимките, по тялото на Че Гевара имаше 17

куршумни рани. Всички стреляли по познатия принцип на кръгова поръка (принцип на обща отговорност за действията на един). Смята се, че Теран е стрелял пръв. Във всеки случай са причислили към тази екзекуция, тъй като я смятали за екзекуция, на практика всички бойци от тази рота или взвод рейнджъри, заловили Че Гевара“, обяснява той.

Хейфец добавил още, че през 60-70-те години е имало бунтовнически интернационал, една от задачите на който била да накаже убийците на Че Гевара.

 ВИЖТЕ ОЩЕ: Дневникът на Че Гевара обявен за наследство на ЮНЕСКО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com