Учени: 5-минутна почивка може да помогне за възстановяване на вниманието

658
Учени: 5-минутна почивка може да помогне за възстановяване на вниманието
Снимка: iStock/Guliver

Неотдавнашно проучване, проведено от екип изследователи, разкрива интригуващо откритие: кратка, неструктурирана 5-минутна почивка може значително да възстанови нивата на внимание. В днешния забързан свят, където постоянната многозадачност и информационното претоварване са норма, това проучване предлага потенциално средство за подобряване на фокуса и производителността.

Изследването включва разнообразна група участници, които са подложени на умствено натоварващи задачи, изискващи продължително внимание. След определен период от време на участниците беше дадена 5-минутна почивка, по време на която те можеха да се занимават с дейности по свой избор. Тези дейности варираха от разходка, слушане на музика, рисуване или просто тихо седене. Изследователите установили, че независимо от избраната дейност, неструктурираната почивка е имала възстановителен ефект върху вниманието.

Резултатите от проучването оспорват традиционното схващане, че за подобряване на вниманието са необходими структурирани почивки със специфични дейности, като например медитация под ръководството на инструктор или упражнения за разтягане.

Вместо това изследователите предполагат, че предоставянето на възможност на хората свободно да избират дейностите по време на почивката може да бъде по-полезно. Този неструктуриран подход дава на хората самостоятелност да се занимават с дейности, които резонират лично с тях, като потенциално подобрява удоволствието и релаксацията им по време на почивката.

Механизмите, които стоят в основата на възстановяващия вниманието ефект на неструктурираните почивки, все още се проучват. Все пак едно от възможните обяснения е, че тези почивки позволяват на мозъка да се откъсне от сложната задача, което подпомага умственото възстановяване и намалява когнитивната умора. Давайки на ума си малко почивка, хората могат да се върнат към задачата с подновен фокус и яснота.

10 ползи за здравето и красотата от почивка на море

Това проучване има важно значение за различни области, включително образованието, производителността на работното място и цялостното благосъстояние. Включването на неструктурирани почивки в ежедневието на учениците или служителите може да помогне в борбата с умората на вниманието и да подобри когнитивните резултати. Работодателите и преподавателите биха могли да обмислят създаването на среда, която да насърчава хората да правят кратки неструктурирани почивки, насърчавайки по-здравословна и по-продуктивна култура на работа или обучение.

Струва си да се отбележи, че проучването не препоръчва замяната на всички структурирани почивки с неструктурирани. Някои дейности, като например физическите упражнения или практиките за осъзнатост, имат доказани ползи сами по себе си. Въпреки това въвеждането на случайни неструктурирани почивки наред със структурираните може да осигури цялостен подход за възстановяване на вниманието.

Резултатите от това проучване подчертават значението на включването на неструктурирани 5-минутни почивки в ежедневието ни. Като си позволим свободата да се занимаваме с дейности по наш избор по време на тези почивки, можем да презаредим вниманието си и потенциално да подобрим цялостното си когнитивно представяне. Така че следващия път, когато се почувствате умствено изтощени, не забравяйте да си вземете кратка неструктурирана почивка и да оставите ума си да се рее свободно - това може да е ключът към възвръщането на фокуса ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

На кой остров се намира вулкана Етна

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 13 - 19 май 2024

Отървете се от тях незабавно: 9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот

3 мита за имунитета, в които трябва да спрете да вярвате

Кога е най-голямото изригване на вулкана Везувий

Коя е най-добрата закуска за отслабване?

Забравете за стреса: какво представляват проблясъците и как помагат в борбата с негативността?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно