10 ползи за здравето и красотата от почивка на море

28294
10 ползи за здравето и красотата от почивка на море
Снимка: iStock/Guliver

Почивката край морето през лятото не е само за удоволствие. Списъкът с ползите от въздуха край брега и морската вода са наистина много – за психиката, ставите, дихателната система и кожата. Таласотерапия се практикува от векове, а там процедурите са като тези, които правим за удоволствия през почивката на море. Солената вода е богата на минерали и микроелементи. Според лекари този неин състав изненадващо прилича на човешкия кръвен серум. Може би затова е признато лекарство за сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, състояния на изтощение или податливост на инфекции. Ето кои са 10-те най-големи ползи от морето според сайта Bolenzdrav.com.

1# Морският въздух действа противовъзпалително

Морският въздух е сочен като един от основните фактори в полза здравето. В него има високо съдържание на сол, йод, магнезий и микроелементи. Той може да стимулира имунната реакция на кожата и дихателните органи. Помага за успокояване на кръвообращението и обмяната на веществата.

Слънчевите бани край морето насърчават образуването на собствен кортизон в организма. Поради това имат противовъзпалителен ефект (например при кожни проблеми) и увеличават производството на хормони на щастието (ендорфини).

2# Попълваме запасите от витамин D

За витамин D всъщност вече се говори, че е по-скоро хормон, отколкото обикновен витамин. По-голямата част от него се образува в кожата под влияние на слънчевите лъчи, а малка част се приема с храната. Важен е не само за костите, както традиционно се смята, но също и за имунната система. Дефицитът му влияе за възникване на заболявания като остеопороза, артрит, депресия, някои автоимунни процеси и дори рак. Ако смятате, че в слънчева страна като България не може да има недостиг, грешите! Проучване на Дружеството по ендокринология преди няколко години разкри, че през зимата трима от 4-ма българи страдат от дефицит на витамин D.

Все пак се наслаждавайте с мярка на слънчевите лъчи – така ще се запасите с витамин D, без да излагате кожата си на риск от изгаряне.

3# Отслабваме лесно, като активираме метаболизма

Морският климат подпомага загубата на тегло. Престоят край морето помага на организма да се върне към здравословен баланс. Метаболизмът се активира по естествен път. Ако това се комбинира със средиземноморска диета (риба, прясно месо и зеленчуци) плюс физически упражнения, няма да усетите как ще се отървете от излишните килограми. Спазвате ли диета, едва ли ще се стигне до йо-йо ефект. Затова почивката край плажа се препоръчва на хора със затлъстяване като част от терапията.

4# Аерозоли прочистват лигавицата

Особено полезни за здравето са морските аерозоли. Малките солени капки морска вода, които вълните разпръскват във въздуха, освобождават излишните секрети в лигавицата и подпомагат прочистването на задръстените бронхи. Тези аерозоли имат противовъзпалителен ефект върху кожата. Впрочем те работят и в полза на красотата – имат ефекта на ексфолиант, като правят кожата по-гладка и мека.

5# Бори се с болести на дихателната система

Астма и бронхит са хронични заболявания, които се повлияват много добре от морето. Това се дължи на богатия на кислород въздух край водата, който не съдържа полени. Хората с алергична астма могат да дишат пълноценно. Морският климат има освен това успокояващ и укрепващ ефект върху бронхите.

6# Морската вода е като безплатна аптека

Морската вода също съдържа такова изобилие от минерали и микроелементи, че е като безплатна аптека. В нея има например:

• Бром - действа успокояващо и отпускащо;

• Йод - насърчава заздравяването на раните и регулира метаболизма;

• Калий - засилва защитните сили на кожата, сваля кръвното;

• Магнезий - има релаксиращ ефект.

Самата соленост варира значително: Докато в Черно и Средиземно море солта е около 3-4%, то в Мъртво море тя достига 27%. Обикновено с концентрацията на сол се увеличава и наситеността с минерали и други полезни вещества.

7# Морската храна укрепва сърцето и съдовете

Възможността да ядем прясна риба и морски дарове несъмнено е друга голяма полза от морето. Отдавна т. нар. Средиземноморска диета е приета за една от най-здравословните диети. Ако я следвате постоянно и слагате на масата всеки ден пресни плодове, зеленчуци, салата, риба и зехтин, не само ще отслабнете, но ще намалите риска от сърдечно-съдови заболявания и алцхаймер.

Рибата доставя на организма изобилие от омега-3 мастни киселини, които са истински „чистачи“ на съдовете от холестерола. Така даваме едно рамо на организма срещу процесите на стареене. Морският климат като цяло има положителен ефект върху храносмилателната система, а съставките в морската храна пък подпомагат регенерирането на червата.

8# Балсам за уморената психика

Морската почивка се препоръчва при заболявания на психиката. Тя е отлична и много приятна терапия при хронична умора и бърнаут. Повечето хора в наши дни страдат от траен стрес, който може да обърка редица системи и функции в организма. Затова е важно да релаксираме ефективно. Има различни проучвания и наблюдения, че престоят край морето помага още при нарушения на съня, свързани с вътрешно напрежение. Стимулира естествените възстановителни сили и укрепва целия организъм.

9# Рестарт за имунната система

Комбинацията от чист въздух, наситен с кислород и аерозоли, удоволствието от морската вода, вкусната питателна храна и пълният релакс на плажа са най-доброто, което може да направим за презареждане на нашата имунна система. Лигавицата на дихателните пътища се възстановява от агресивният фин прах в градската среда, който всекидневно я атакува. Пълноценната почивка на брега помага да боледуваме по-рядко и по-кратко през зимата.

10# Спасява от акне и екзема

Кожата също ще спечели много от почивката на море. Може да се спасим от акне и досадни пъпки, ако прекараме известно време край брега и във водата. Това ще успокои възпалението, производството на себум намалява, а кожата като цяло започва да изглежда по-здрава и красива. Много добър ефект има също при невродермит и различни екземи.

Автор: Илияна Ангелова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com