Учени доказаха, че ако спим с един час повече, можем да отслабнем

2118
Учени доказаха, че ако спим с един час повече, можем да отслабнем
Снимка: https://pixabay.com

Много хора напоследък имат проблеми с наднорменото тегло. Подлагат се на безпощадни диети, а понякога резултатът не е никак задоволителен, защото след диетата тези хора не могат да задържат теглото си и кантарът отново тръгва нагоре. 

Всъщност, има много начини да отслабнете без сериозни лишения. Редовната физическа активност и правилно балансираната диета доминират най-често споменаваните от специалистите методи. Оказва се, че продължителността на съня също е от голямо значение в контекста на отслабването. Авторите на ново проучване установиха, че хората, които спят достатъчно, ядат средно с 270 калории по-малко всеки ден.

Какво не трябва да пием и ядем преди лягане

На гладен стомах наистина се заспива трудно. Отивате до хладилника и хапвате каквото намерите. До тук добре, но трябва да знаете, че им...

Сънят е описан като един от стълбовете на здравословния начин на живот. Грижейки се за подходящата продължителност и качество на нощната почивка, ние осигуряваме на тялото регенериране. Благодарение на това имунната ни система функционира по-добре, а през деня сме по-концентрирани и устойчиви на стрес. Липсата на сън, от друга страна, заплашва със сериозни последици здравето ни, включително по-голяма чувствителност към инфекции, разстройства на настроението, проблеми с паметта и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и хормонални нарушения.

Диетолозите подчертават, че твърде малкото сън също забавя метаболизма, което може да доведе до наддаване на тегло. Оказва се, че от това колко часа спим ни се отразява на телесното ни тегло заради още една важна причина. Когато спим по-дълго, имаме по-малко апетит през деня и следователно консумираме по-малко калории. Благодарение на това е по-лесно да поддържате желания калориен дефицит и ефективно да се грижим за килограмите си.

Екип от изследователи от Чикагския университет проведе експеримент, включващ 80 души с наднормено тегло на възраст от 21 до 40 години. В началото на изследването те спяха по 6,5 часа на нощ. Продължителността на съня на участниците беше наблюдавана с електронните устройства, които носеха, а приемът на калории беше измерен чрез анализиране на проби от урина. Две седмици след началото на изследването половината от участниците се включиха в обучение за подобряване на хигиената на съня, чиято цел беше да удължи нощната си почивка до 8 часа, препоръчани от експертите. Участниците от контролната група не са направили никакви промени в предишния модел на сън.

Оказа се, че участниците в обучението са спали повече от час по-дълго и в резултат на това са консумирали средно с 270 калории по-малко през деня от участниците в контролната група. След две седмици свалиха половин килограм. Според изчисленията на авторите на изследването, ако участниците отсега нататък всяка нощ спят с един час повече, те без усилие биха свалили 12 излишни килограма за три години.

Защо ни се доспива след хранене?

Храна и сън са два термина, които на практика вървят ръка за ръка. Важно е да знаем как те се отнасят един към друг, тъй като те влияят...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com