Учени: Тази специална терапия с котка лекува тревожност и депресия

8347
Учени: Тази специална терапия с котка лекува тревожност и депресия
Снимка: iStock

Какво по-успокояващо от тихото мъркане на котка и възможността да погалите меката ѝ козина? За любителите на тези животни това определено е най-приятната част от деня. Доказано е обаче, че професионалната терапия с котка може да има много добри резултати при лечение на тревожност и депресия, безсъние и дори хипертония. Фелинотерапията, както е пълното ѝ наименование, е сравнително нов и иновативен метод за справяне с всякакви проблеми, така че още повече си заслужава да научите малко повече за нея.

Котешката терапия не е мит!

От години се разказват истории за това, че котките са способни да усещат човешките болести и да ги лекуват, като се притиснат до някое чувствително място. От една страна, това звучи като градска легенда, а от друга, биологията всъщност го потвърждава - особено първата част. Чувствителното обоняние на нашите мяукащи приятели им позволява да усещат промените, които настъпват в организма. Терапевтичният ефект на котките обаче се свежда до малко по-различни дейности - по-конкретни и формализирани.

Фелинотерапия: какво представлява тя?

Това е една от областите на анималотерапията, т.е. терапевтични дейности, които се осъществяват с животни. Те се използват за подпомагане на лечението както на психически, така и на физически проблеми. 

В кои случаи се използва котешка терапия?

Заниманията с животното, които се състоят в наблюдение, гушкане, галене, сядане, хранене, игра, четкане на козината и запознаване с навиците на котката, могат да се провеждат като групова или индивидуална терапия. 

Най-милите породи котки

В кои ситуации фелинотерапията е особено препоръчителна?

Възрастни хора: Те често се борят с чувството за самота, така че котешкото общуване има благотворен ефект върху тяхното благосъстояние. Грижата за домашен любимец възвръща чувството за смисъл на живота, давайки му цел. 

Всъщност многобройни проучвания доказват, че хората, които често контактуват с домашен любимец, живеят по-дълго. Общуването с котка не само подобрява настроението, но и помага да се полагат грижи за психическото състояние на възрастните хора. 

Деца: Те се учат на отговорност и на това как да се грижат за друго същество. Фелинотерапията все по-често се използва при малки деца, засегнати от умствени увреждания и аутизъм, включително синдрома на Аспергер. Лечението с котка помага при нарушения в общуването, емпатията, изразяването на чувствата. По-лесно се преодоляват бариерите, които влияят върху изолацията на децата от външния свят. Оказва се, че в случай на аутизъм котката, като по-малко натрапчиво животно, се превръща в много по-добър спътник и терапевт от кучето. 

Спешна нужда от ендорфини

Физическият контакт с котка може да предизвика повишено производство на ендорфин, хормона на щастието, в човешкия организъм. Въпреки че е необходима на всички, терапията с котки работи добре като допълнително лечение на депресия, тревожност и невроза. Тя има много добри резултати при хора, които са болезнено срамежливи и затворени за външния свят. Срещите с котка учат на откритост и любопитство, които са първите стъпки към активно участие в социалния живот и общуване с другите.

Как котките намират пътя си към дома: Никога няма да познаете

Лечебно въздействие на котките върху организма

Фелинотерапията се фокусира предимно върху психическото здраве и равновесието, но може да има много добри резултати и на по-физическо ниво. Контактът с котките, чиято телесна температура е по-висока от тази на хората (около 38°C), ускорява заздравяването на рани, облекчава болката и може да има положителен ефект върху понижаването на кръвното налягане и холестерола.

Фелинотерапията си струва да се въведе при пациенти след тежки инциденти и наранявания, както и при тези, които са изложени на риск от сърдечни заболявания. Важно е да се отбележи, че не бива да се прекалява с галенето и гушкането на домашния любимец!

Може ли всеки да стане котешки терапевт?

Самият факт, че притежавате домашен любимец, не дава право да провеждате терапия. Необходимо е да имате професионални теоретични познания за възпитателната работа, както и за рехабилитацията, социализацията и ресоциализацията. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com