Учени установиха по кое време на деня не трябва да се пие вода

23948
Учени установиха по кое време на деня не трябва да се пие вода
Снимка: https://saveti.bg

Поддържането на хидратация е от съществено значение за поддържане на цялостното здраве и благополучие. Има обаче определени часове от деня, когато е препоръчително да ограничите приема на вода, за да осигурите оптимални телесни функции. Едно такова време е точно преди лягане.

Пиенето на вода преди лягане може да наруши цикъла на съня ви и да доведе до многократни нощни събуждания, за да използвате тоалетната. Това е особено вярно за хората, които имат чувствителен пикочен мехур или са склонни към нощно уриниране. Консумацията на течности близо до лягане може също така да повиши риска от появата на киселини или киселинен рефлукс, тъй като пълният стомах може по-лесно да изтласка стомашните киселини обратно в хранопровода, когато сте в легнало положение.

Как правилно да пием вода?

Друг случай, в който може да обмислите да намалите приема на вода, е по време на хранене. Въпреки че отпиването на глътка вода по време на хранене за улесняване на храносмилането е обичайно, прекомерната консумация може да разреди храносмилателните ензими и стомашните киселини, което може да забави процеса на храносмилане. Това може да доведе до подуване на корема и дискомфорт. Вместо да пиете големи количества вода по време на хранене, по-добре е да се хидратирате преди или след хранене.

Заниманията с интензивни физически дейности или упражнения също изискват внимателно обмисляне на времето за прием на вода. Въпреки че е изключително важно да останете хидратирани по време на тренировка, пиенето на големи количества вода непосредствено преди упражненията може да доведе до дискомфорт и усещане за пълнота. В идеалния случай трябва да се хидратирате в часовете преди тренировката, за да дадете на тялото си време да абсорбира и преработи ефективно течностите.

Лекар разкри как е правилно да се пие вода

От друга страна, сутринта е най-подходящото време за отдаване на приоритет на хидратацията. След часове сън организмът се събужда леко дехидратиран и пиенето на вода при събуждане помага за стартиране на различни телесни функции. Водата спомага за изхвърлянето на токсините, стартира метаболизма и подпомага естествените процеси на детоксикация на организма.

Въпреки че хидратацията е от решаващо значение през целия ден, има определени моменти, в които е разумно да внимавате за приема на вода. Избягването на прекомерно количество течности преди лягане може да помогне за осигуряване на непрекъснат сън, докато регулирането на приема на вода по време на хранене и преди интензивни дейности подпомага храносмилането и предотвратява дискомфорта. Възприемането на балансиран подход към хидратацията, като се съсредоточите върху сутрешните часове и бъдете внимателни по време на конкретни ситуации, ще допринесе за цялостното ви благополучие и здраве. Както винаги, индивидуалните нужди се различават, затова е важно да се вслушвате в тялото си и да коригирате приема на вода по подходящ начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com