Удължете живота им: Kак да се грижите за любимите си чанти?

689
Удължете живота им: Kак да се грижите за любимите си чанти?
Снимка: iStock

Чантата не е просто функционален аксесоар, днес тя е цяла инвестиция в стил, така че всяка жена иска скъп продукт, за да запази оригиналния си вид възможно най-дълго. Чрез проба и грешка разбрахме, че си струва да закупите висококачествени модели от естествени материали, защото те ще издържат много по-дълго от тези, направени от изкуствени. Въпреки това, във всеки случай, трябва да се погрижите за любимата си чанта, за да я запазите нова за дълго време. 

Общи правила за съхранение

Чантите, които не носите в момента, е препоръчително да съхранявате в мек памучен калъф на защитено от светлина място. Найлоновите торбички не са подходящи за опаковане, защото естествените материали се нуждаят от въздух. Можете също да използвате импровизирани елементи. Например, използвайте обикновени калъфки за възглавници за големи чанти и скрийте клъчове и микро-чанти в чанти за обувки.

Преди да поставите чантата в калъфа, задължително се погрижете за нейния пълнеж, за да не загуби формата си и да не се образуват гънки по нея. Това може да стане по различни начини: навийте ролки от торби или хартия или закупете специализирани възглавници. Не забравяйте, че всеки аксесоар трябва да стои свободно на рафта по време на съхранение, за да се избегне деформация.

Чанта и фън шуй: полезни съвети за основния женски аксесоар

Общи правила за грижа

За всички чанти, независимо от техния материал, има основни правила за грижа, които винаги трябва да спазвате, ако искате да запазите любимата си възможно най-дълго.

Ако попаднете в дъжд или сняг, попийте продукта със сухи кърпички и го оставете да изсъхне на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина. Не сушете торбичките със сешоар или близо до радиатор.

Използвайте водоотблъскващи спрейове, така че аксесоарите ви да се мокрят и замърсяват по-малко. Можете да ги закупите на същото място, където се продават продукти за грижа за обувки. Преди употреба го тествайте върху малка, незабележима област, като например вътрешната страна.

Как да се погрижите за различните материи?

Кожа 

Чантата от естествена кожа е класика, избрана от жени от всички възрасти. Те винаги изглеждат елегантни и скъпи, затова искаме да се грижим за тях с особена любов. Ако продуктът или подплатата му са замърсени, на повърхността се появят петна или мазни следи, в този случай трябва да ги третирате със специална пяна за почистване на кожа и мека кърпа. Сапун, универсални дезинфектанти и кърпички за ръце не са подходящи за естествени материали.

Велур

Велурът е един от най-приятните материали на допир, чиято грижа не е толкова трудна, колкото може да изглежда на пръв поглед. Какво е важно да знаете: въпреки че чантите от естествен велур не се „страхуват“ от студено време, те определено не са „приятелки“ със сняг и дъжд. Именно този материал трябва винаги да се третира с водоотблъскващо съединение в началото на всеки сезон.

Освен това трябва да имате под ръка специална гумена четка, която да ви помогне да премахнете праха. Талкът ще се бори с мазните петна, първо трябва да го попиете със салфетка, след това да го поръсите обилно върху зацапаното място и да оставите продукта за няколко часа, след което отстранете остатъците с четка. Има и по-лесен начин - почистващ спрей за упорити петна за велур.

Най-модерните дамски чанти за есен 2023 – тренд ревю

Туид

Световноизвестни марки редовно пускат чанти от туид - днес те се свързват с мода от минали векове. Материалът стана женствен благодарение на великата Габриел Шанел, тя беше тази, която заимства туида от мъжкия гардероб и го адаптира към женския. Жените избират продукти от този материал по различни причини: някои искат да се докоснат до наследството на Chanel, докато други го избират заради неговата издръжливост и високо качество.

Туидът, както всички вълнени тъкани, почти не се замърсява и мачка. Въпреки това, тя също може да бъде съсипана, така че малки петна или петна от кафе върху любимата ви чанта трябва да се отстранят с кърпички за премахване на петна. В други случаи трябва да се обърнете към внимателна професионална грижа - тогава вашият аксесоар от туид ще ви служи възможно най-дълго.

Найлон

Найлонът е материал, който е идеален за лошо време, тъй като е здрав и практичен, но понякога може да бъде и капризен. Например, при висока влажност, найлонът има тенденция да се разтяга. Препоръките казват, че любимият ви модерен аксесоар може да се пере в пералня, но все пак не препоръчваме да правите това.

Предлагаме да премахнете леки петна с кърпички за премахване на петна за всички видове тъкани, но не забравяйте първо да ги тествате върху малка част от аксесоара. Ако чантата или подплатата показват признаци на употреба, почистете ги професионално.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com