Ужасните последици, до които води постоянното доливане на масло

2102
Ужасните последици, до които води постоянното доливане на масло
Снимка: iStock

Съвременните автомобили  разполагат с куп екстри, но и с един основен недостатък - повишена нужда от масло. В случая добавянето на допълнително количество от въпросната течност е това, което повечето шофьори приемат за решение на проблема. Но тази на пръв поглед безобидна процедура може да доведе до тежки последици за автомобила.

Ако просто добавяте масло редовно, има риск то да започне да се просмуква през гумените уплътнения и това да доведе до повреда на някои сензори. В случай, че гресът попадне върху ангренажния ремък, подмяната му с нов е неизбежна.

При постоянно доливане на масло новата течност се смесва със старата. Това води до нейното по-бързо замърсяване и до влошаване на нейните експлоатационни свойства. Резултатът е по-бързо разграждане на маслото и добавките в него. 

Под въздействие на топлината от работата на двигателя, след пробег от 4000 - 5000 километра маслото губи способността си да изпълнява своите защитни функции. Това се отразява негативно на двигателя, а върху клапаните се появяват въглеродни отлагания, които могат да доведат до необходимостта от основен ремонт.

Друг мит сред шофьори е свързан с твърдението, че смяна на масления филтър (в случая, ако се прави по-често), гарантира запазване за по-дълъг период качествата на маслото. Но в действителност не се случва точно това.

Когато колата се движи с висока скорост, към байпасния вентил на филтъра се насочва по-голямо количество масло. Освен него там постъпва и натрупаната мръсотия. В резултат триещите се части на двигателя не са единствените засегнати от отлаганията, но и маслената помпа.

При постоянно доливане на масло в горивните камери, буталата и буталните пръстени постепенно се образуват смолисти или лакови отлагания. В резултат на това страда компресията на двигателя и количеството масло, което влиза в цилиндрите, се увеличава. Получава се омагьосан кръг - не само двигателят гори повече масло, но и разходът на гориво също се увеличава.

Ето защо, ако забележите необичайно изразходване на масло, е необходимо да направите диагностика на автомобила си. Това ще ви помогне да избегнете сериозни проблеми в бъдеще. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com