Умеем да надушваме възрастта

6827
Умеем да надушваме възрастта

Е, мили дами, вече не разчитайте на ботокс, боядисване на косата или фалшива лична карта, за да залъжете някого, че сте по-млади от действителната си възраст. Учени от Филаделфия установиха, че хората могат да подушват възрастта.

За целите на изследването доброволци трябвало да различат млади хора, хора на средна възраст и възрастни чрез подушване на телесната им миризма, предаде БГНЕС. Но противно на популярното мнение, миризмата на възрастните хора не е толкова интензивна и неприятна като тази на хората от другите възрастови групи.

Направиха най-малките олимпийски кръгове

Вълнението преди спортното събитие на годината явно оказва своето влияние, тъй като два месеца преди Олимпийските игри в Лондон британс...

Учените събрали проби от миризмата под мишниците на 16 донори, разделени в три възрастови групи - от 20 до 30 години, от 45 до 55 години и от 75 до 95 години. Донорите спали пет нощи с тениски с подплънки под мишниците, които след това били отрязани и поставени в стъклени буркани.

Те били оценени от десетки доброволци на възраст между 20 и 30 години, които получили различни комбинации от буркани, за да ги подушат. Всеки път участниците трябвало да решават кой буркан съдържа проби от по-възрастен донор. Освен това трябвало да оценят доколко интензивна и приятна е всяка миризма.

Доброволците успели да различат хората от трите възрастови групи, съобщават учените. В животинския свят свързаните с възрастта миризми направляват селекцията на мъжките. Изследването показва, че същото важи и за хората. "Подобна на другите животни, хората могат да извличат сигнали от телесните миризми, които позволяват да се установи биологичната възраст, да се избягват болни индивиди, да се избере подходящ партньор и да се направи разлика между родственик и неродственик", съобщи д-р Йохан Лундстром, който осъществил изследването.

Редактор: Десислава Симова

Продадоха розов диамант за 17,4 млн. долара

„Марсианско розово", най-големият розов диамант, предлаган на търг, беше купен за 17,4 милиона долара (14 милиона евро) или два п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com