Уникални събития, които човечеството е видяло само веднъж

9109
Уникални събития, които човечеството е видяло само веднъж
Снимка: Pieter Brueghel the Elder / Public Domain

Има безброй събития, които са засегнали историята на човечеството по един или друг начин. И докато някои от по-важните засенчват по-малките, всяко от тях има свое собствено значение и е обект за бъдещи научни изследвания. Ето някои явления, видени само веднъж в големия странен свят, който понякога ни поднася големи изненади.

1. Река Мисисипи тече в обратна посока. Тази река в Съединените щати е четвърта по дължина в света. Ураганът „Айзък“ през 2012 г. накарал река Мисисипи да тече обратно в продължение на 24 часа и да повдигне нивото си с близо 3 метра над нормалното.

Реални исторически факти, в които е трудно да се повярва

  Понтийците използвали подземни тактически мечки срещу римските войници Около 71 пр.н.е римските легиони под командването на Л...

2. Тунгуският метеорит. Това е експлозия, станала през 1908 г. в басейна на река Подкаменная Тунгуска в Сибир. Взривът бил причинен от неизяснен космически обект (смята се, че бил метеорит или останки от комета), който навлязъл в атмосферата и избухнал преди удара си в земята. Отделената енергия била равна на 185 бомби като американската атомна бомба, избухнала над Хирошима. Кратер няма, защото гигантската скала се разпаднала, преди да удари земята. До ден-днешен в района не растат дървета.

3. Посока Уран. През 1986 г. космическата сонда „Вояджър-2“ наближила Уран. Това определено е най-студената планета в Слънчевата система, макар и не най-отдалечената от Слънцето. Причината е, че Уран не притежава вътрешен източник на топлина.

4. Супервулканът Тоба. Този супервулкан почти причинил изчезването на човешката раса преди приблизително 74 000 години. Експлозията му изхвърлила толкова много пепел и серен газ, че те блокирали слънчевата светлина и направили живота на Земята почти невъзможен: много растения и животни загинали, въздухът станал токсичен и дишането било трудно. Оттогава езерото Тоба на Суматра е най-голямото кратерно езеро на планетата. Но как оцелели първобитните хора след това ужасно бедствие? Предполага се, че изригването създало зони, наречени рефугии, където хората успели да оцелеят, макар и в крайно сурови условия.

5. Едрата шарка: единствената болест, която била успешно ликвидирана. Това е уникална болест, защото е една от най-смъртоносните, известни на човечеството, и единствената, която е напълно изкоренена. За едрата шарка няма лек, а ваксината срещу нея била първата успешна ваксина, изобретена някога. Установили, че селяните, които работят с добитък, са заразени с много по-доброкачествена форма на болестта и по този начин се имунизирали против нея. Това показало, че може да се създадат антитела за всеки един щам на вируса. Така се появила ваксината, която познаваме днес.

Защо асо пика е толкова голямо?

Всеки, който е играл някога на карти, е попадал на колода, в която рисунките на асо купа, каро и спатия имат еднакви размери – но...

6. Танцувалната чума. Това странно събитие датира от ХVІ век в Страсбург, където около 400 души излезли на улиците, за да танцуват лудешки в продължение на няколко дни. Около 15 души умирали всеки ден от изтощение и сърдечни кризи, а много повече били откарани в болници. Въпреки, че въпросното явление и досега не може да бъде обяснено, за него са създадени много хипотези.

7. Циклонът „Катарина“ - единственият ураган, регистриран в Южния Атлантик. Този ураган наистина е уникален, понеже е първият и засега последният, който връхлетял бреговете на Бразилия; също и единственият, регистриран в Южна Америка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com