В никакъв случай недейте да спите с бижута по себе си

2041
В никакъв случай недейте да спите с бижута по себе си
Снимка: iStock

Всеки има любими бижута, които носи постоянно в ежедневието си като например брачна халка, малки обеци, сантиментално колие и т.н. Но понякога свикваме прекалено много с тях и забравяме да ги премахваме, докато спим. Или просто смятаме, че да свалим брачната си халка е на нещастие. Това е грешка, която може да доведе до нежелани реакции. Какви са те и защо не трябва да спим с бижутата си, прочетете в следващите редове:

Нощно изпотяване

Ако сте склонни да се потите през нощта, е по-добре за здравето ви да премахвате аксесоарите от вас. То може да е причинено от стрес, хормонални проблеми, напрежение, здравословни проблеми, консумация на алкохол или просто по-високи температури. А бижутата, които стоят върху тялото ви и са малко-по стегнати около определени части – например пръстени и гривни влизат в пряк досег с тази пот, която отделя кожата ви. По този начин може да предизвикате несъзнателно добра среда за микроорганизми и бактерии и резултатите от нея да са инфекции или алергични реакции. 

Подуване на ръцете

При спане ръцете ни се подуват, а ако оставим пръстените си може да ни причинят нараняване или отоци. Често се случва дори да не можем да премахнем халката от пръста си и се сблъскваме с доста смешни ситуации и методи, с които се опитваме да го извадим. Конци, масло, мазнина – вариантите са много, а това често ни причинява зачервяване и болка. Добре е да сваляте пръстените вечерта, за може и ръцете ви да си починат.

Носене на верижки и огърлици през нощта

Те обикновено са по-дълги и е възможно закачането им по чаршафите или възглавницата, а може и да се увият около косата ви. Това е рисково, защото може да се пристегнат около врата ви. 

Алергии

По принцип благородните метали не предизвикват алергии, но се случва в много редки случаи. Обаче бижутата, които имат в състава си никел, месинг, други примеси и метали, могат да доведат до алергична реакция. Ако получите зачервяване, подуване, сърбеж и други раздразнения, се консултирайте със специалист. Именно и опасността от проявата на някой вид алергия е опасна за носенето на бижута, докато спите. Това съветват и специалисти дерматолози. Препоръчваме ви да ги сваляте преди лягане и на другия ден да ги поставяте отново.
Изградете си този навик, колкото и да сте привикнали към съня с бижута. Така ще избегнете потенциалните рискове, които ви разкрихме. Ще предотвратите раздразненията по кожата, създаването на благоприятна среда за развитието на бактерии, а и ще спите по-комфортно. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com