Вчера отбелязахме Игнажден - какво да очаквате през годината, ако никой не ви е дошъл на гости ?

2710
Вчера отбелязахме Игнажден - какво да очаквате през годината, ако никой не ви е дошъл на гости ?
Снимка: iStock

Вчера отбелязахме Игнажден и според народните вярвания празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на Новата година. Празникът е известен още с имената Полаз, Млада година, Полазовден, Млад месец и Нов ден.

Най-важната традиция е появата на гости у дома. Ако първи прекрачи прага някой добър човек, то домакинството ще се радва на късмет. Ако пък се случи да дойде някой не толкова добър човек, то това няма да е на берекет. Но какво означава, ако вчера никой не ви е дошъл на гости ?

По стари български традиции това никой да не дойде на гости не е било хич на добре. Едно време хората са били доста по-близки, отколкото е сега, живеели са един до друг и са били по-малки общности. Ако никой не е искал да посети дадена къща, това показва, че стопанинът не е добър човек и хората го отбягват. Но подобни случаи са били редки. Също така често хората се уговаряли помежду си да си ходят на гости и кой кого да посети. Целта е всяко домакинство да се радва на късмет през новата година. Както се досещате по-голям интерес е имало към хората, които са били с добри финансови възможности. Всеки е искал да ги покани в къщата си, за да бъде новата година по-добре от финансова гледна точка.

Най-важното поверие за Игнажден

А какво означава, ако ви е посетило животно ?

В някои краища на България се брои и посещението от страна на животни. Ако някое чуждо животинче прекрачи прага на една къща, то трябва да бъде нахранено, за да остане доволно от посещението си. Това определено е нестандартна традиция, която се е запазила в някои краища на България, но като цяло повечето хора предпочитат гости да им бъдат хора.

Какво да правите, ако никой не ви е посетил ?

Ако подозирате, че никой няма да се отбие у вас до края на празника, то може да използвате стара българска хитрост и да се уговорите с някого. Това може да бъде близък приятел или съсед, с когото сте в добри взаимоотношения. По този начин ще се върнете към старата българска традиция за уговореното посещение и сами ще си дадете добър късмет през идната година.

Поверия и традиции за Игнажден

Като цяло може да се каже, че не бива да се притеснявате, ако никой не ви дойде на гости на Игнажден. Особено, когато денят е делничен и е по средата на работната седмица. Преди години празникът и отиването на гости са имали символично значение, защото през зимата хората са нямали работа на полето и са били основно по домовете си. И така Игнажден е бил добър повод да се съберат заедно и да си общуват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com