Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вечна младост от хладилника: 3 продукта, които забавят стареенето

14 юни 2024, 10:22 часа

Вашата храна може да увеличи шансовете ви да стареете съвсем незабележимо. Разберете какво да сложите първо в чинията си.

Времето не може да се върне назад, но съвременните хора знаят много за това как да забавят старостта колкото е възможно повече. И ние не говорим само за чудесата на козметиката и пластичната хирургия. Начинът на живот има огромен принос за вашето благосъстояние и външен вид, особено здравословната диета.

Тези продукти съдържат фотохимични съединения, които отдавна привличат интереса на учените като средство за удължаване на живота. Ползите от всеки от тях за хората обаче са неоспорими.

Разбира се, за да се почувствате наистина млади и енергични, не са достатъчни само специфични храни. Здравословното и балансирано хранене като цяло, редовната физическа активност и добрият сън  са основните фактори за активно дълголетие.

Ягода

Сочният сладък плод е безценен източник на физетин. Това е антиоксидант, който според изследователите може да унищожи стареещите клетки. Това е името, дадено на клетките, които вече не могат да се делят, но не умират. Натрупването им може да причини възпаление на други клетки.

Гризачите, на които е приложен физетин, са живели с 10% по-дълго и е по-малко вероятно да получат свързани с възрастта диагнози до края на живота си.

Лекар: Всички ядем тези храни, но те ускоряват стареенето

Освен това, ягодите:

·       поддържат кожата еластична и гладка;

·       укрепва имунната система;

·       намалява риска от развитие на анемия;

·       регулира работата на бъбреците;

·       стимулира стомашно-чревния тракт.

Кълнове от броколи

Кълновете от броколи съдържат вещество, наречено сулфорафан, което активира пътя на транскрипционния фактор NRF2. NRF2 контролира работата на повече от 200 гена, отговорни за противовъзпалителните и антиоксидантни процеси в човешкото тяло. Кълновете съдържат около 50 пъти повече от това вещество от зелето.

Въпреки това, докато някои хора ядат броколи с удоволствие, за други изяждането дори на малко парче е истинско изпитание. И всъщност, връзката ви с броколите до голяма степен се определя от генетиката.

5 храни, които забавят процеса на стареене

Нар

Нарът съдържа елагитанини, които с помощта на микроби в червата ни се превръщат в уролитин А. Учените са установили, че това вещество може да удължи живота на животните. И не толкова отдавна ефектът му започна да се тества върху хора.

Има версия, че уролитин А засяга енергийните станции на клетката - митохондриите. Клетките се обновяват по-активно, поради което се постига anti-age ефект .

В допълнение, нарът:

·       укрепва сърцето и кръвоносните съдове;

·       намалява риска от рак;

·       подобрява издръжливостта;

·       укрепва мозъка.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес