Великденски пости 2022

58220
Великденски пости 2022
Снимка: iStock/ Guliver

През 2022 година Великденските пости започват на 7 март и продължават до 24 април. Великденският пост се води 40 – дневен, тъй като не включва последната седмица от Великден. Това е Страстната седмица.

Как се пости по Великденските пости?

Всички, които са бременни, имат някакви здравословни проблеми, включително и малките деца, са освободени от тези пости.

Най-важното, което човек да знае, е че трябва да се спазва строг пост. Не е позволена консумацията на абсолютно никакви храни, които са от животински произход. Не се консумира нито олио, нито вино. Ядат се единствено продукти, които са от растителен произход.

Има обаче няколко изключения, които е важно да споделим с вас, за да сте наясно какво и кога ви е позволено. Например в събота и неделя биват разрешени растителни мазнини, както и вино. Не трябва обаче да се прекалява с количествата им.

На Благовещение може да се консумира риба, приготвена по начин, какъвто вие изберете. Разбира се, отново трябва да се съобразите с приема на животински продукти.

На Цветница също е позволено да се консумира риба. Това са двата дни от постите, в които човек може да похапне нещо различно от растителна храна.

Запомнете, че по време на разпети петък, който е през последната седмица или още страстната седмица – не трябва да се яде и пие нищо, включително и вода.

Какво можем да ядем по време на Великденските пости?

На трапезата по време на Великденските пости могат да присъстват хляб, плодове, зеленчуци, соеви продукти, макарони, бобови храни, ядки, ориз, всякакви зърнени храни, овесени ядки, нахут и още много други.

Дори е позволено да се ядат и такива „млечни“ продукти, които са на растителна основа и де факто в тях не присъстват никакви животински продукти.

Ползите от постите и гладуването

Консултирайте се с лекар, ако искате да постите дълго за първи път, препоръчва специалист

Хората, които искат да спазват дългия Великденски пост за първи път, трябва обезателно да се консултират със семейния си лекар. Това за...

Има обаче една последователност, която е добре да знаете. На Месни заговезни започват Великденските пости. На следващия ден се изключват всякакви меса и месни продукти. Една седмица по-късно от менюто се премахват всякакви млечни продукти и яйца. И от понеделник стартират самите пости, когато не бива да се яде нищо друго, освен растителни храни.

Интересното е, че не е позволен ода се яде риба, но безгръбначни животни като охлюви, миди и други, е позволено да се консумират.

През Страстната седмица, в понеделник, вторник и сряда , се спазва строг пост. Той всъщност е най-труден, защото въздържанието е наистина голямо. По време на Страстната седмица не е позволено да се консумира червено вино.

На Разпети петък човек не бива нито да яде, нито да пие – пълно въздържание. В никакъв случай постенето не трябва да се приема като строга забрана и лишаване от определени храни. Ако искате да успеете да го спазите до последно и да пречистите телата и душите си, трябва да гледате на постите като на хранителен режим, който ще ни накара да се чувстваме по-добре здравословно и емоционално дори.

Това е най-важната информация, която всеки от нас трябва да знае за Великденски пости 2022 година. Отново ще обобщим, че те стартират на 7 март и приключват на Великден, който тази година ще бъде на 24 април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com