Вие също ли бъркате емоциите с чувствата?

1371
Вие също ли бъркате емоциите с чувствата?
Снимка: iStock

Ако бъркате емоциите с чувствата, тоест ако сте от тези които смятате, че и двете са еднакви, продължете да четете, защото ще откриете не само, че не са, но и как всяко от тях може да повлияе на живота и благополучието ви.

Емоции и чувства: научете се да ги различавате

Експерт: Децата не са научени да изразяват гнева си адекватно

Гневът е емоция, предизвикваща агресията при децата. Тази емоция си има действие. Агресията е гняв, който е изразен навън. Тя е считана...

Първото нещо, което трябва добре да запомните е, че емоцията, която изпитваме преди дадено събитие, е напълно различна от чувството.

Емоцията е спонтанен импулс и трае много малко. Например, ние изпитваме страх в неизвестна или опасна ситуация или голяма изненада пред лицето на неочаквано събитие. С други думи, емоцията носи съобщение за това, което се случва.

Усещането как се чувстваме в дългосрочен план се ражда от мислите, които имаме от първоначалната емоция. Това означава, че тези мисли са интерпретацията, която даваме на фактите и на емоцията, която изпитваме в определен момент. Това от своя страна означава, че като се научим да избираме най-полезните мисли във всеки момент, ние също можем да управляваме емоциите и в резултат да имаме определено състояние на ума.

Ще ви дадем кратък пример: Представете си, че чакате приятел и той закъснява, което ви кара да чакаме по-дълго време. Много вероятно е емоцията, която ще изпитате, да е гняв. Тя ви предупреждава, че не ви харесва ситуацията, в която се намирате. От тази емоция може да извършите две различни постъпки в зависимост от мислите, които избирате.

1-во... Може да си помислите, че приятелят ви е несериозен към вас, че винаги закъснява и не ви уважава достатъчно.

Как да се отървем от комплекс за малоценност

Ако само знаехме, какъв успех можем да постигнем щом се отървем от комплексите за малоценност, животът ни ще се промени коренно за миг....

2-ро... Възможно е да си помислите, че може би нещо му се е случило, например попаднал е в задръстване.

Със сигурност в първия случай ще имате чувство на неудовлетвореност. Във втория - чувство на загриженост. И двете състояния на ума ще определят отношението ви към ситуацията.

В първия случай има вероятност да възникне конфликт с този човек, във втория - по-спокоен разговор. В първия случай ще имате много затворена нагласа, във втория ще бъдете по-отворени за слушане.

Отношението ще определи начина ви на действие: в първия случай ще започнете да се карате и да крещите; във втория ще поискате обяснения и ще попитате за фактите относно закъснението. Но ще го направите със дружелюбен и спокоен тон.

Това означава, че ние сме господари на отношението си по всяко време и че с малко обучение можем да спрем да се "забиваме" в чувства, които не ни подкрепят в напредването на нашето лично развитие

От самота мозъкът се променя

Учени от Чикагския университет са изследвали дейността на мозъка на хора, които смятат себе си за самотници. Сравняването им с хора, ко...

Започнете да се тренирате, като всяка сутрин избирате мислите, които искате да имате през деня. Обърнете внимание на всяка емоция, която възниква отвътре, приветствайки нейното послание и го пускайте, за да освободите място за мислите, които могат да ви придружат към открито и конструктивно психическо и емоционално състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com