Водещ руски кардиолог ни посочи как можем да намалим високото кръвно, без хапчета

19838
Водещ руски кардиолог ни посочи как можем да намалим високото кръвно, без хапчета
Снимка: iStock/Guliver

Диета и кръвно налягане

Здравословната диета е първата стъпка за възстановяване на контрола върху високото кръвно налягане, но не позволявайте на термина „диета“ да ви заблуди. Това е ангажимент за здравословно хранене през целия живот. Въз основа на подхода, известен като DASH диета (диетични подходи за спиране на хипертонията), пациентите трябва да се съсредоточат върху консумацията на постни протеини, пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци, бобови растения и нискомаслени млечни продукти. По този начин систоличното кръвно налягане може да бъде намалено с цели 14 пункта. Разбира се, това, което не е включено, е почти толкова важно, колкото това, което се отнася до здравословното хранене. Тези с високо кръвно налягане също трябва да се съсредоточат върху свеждане до минимум на приема на сол и захар.

Упражнения и кръвно налягане

Колкото по-силно е сърцето, толкова по-ефективно може да работи. Тези, които са физически активни и спортуват редовно, са много по-склонни да поддържат здравословно кръвно налягане, отколкото тези, които не го правят. Средно 40 минути умерена до интензивна активност три до четири пъти седмично са достатъчни за намаляване на високото кръвно налягане.

Тегло и кръвно налягане

Вървейки ръка за ръка с първите два метода, телесното тегло е основен фактор, свързан с кръвното налягане. Като цяло загубата на тегло при тези, които се считат за хора с наднормено тегло или затлъстяване, оказва значително, положително въздействие и дори няколко загубени килограма могат да помогнат. По същия начин размерът на талията също е свързан с кръвното налягане.

Пушене и кръвно налягане

Пушенето е навик, който може да влоши почти всяко здравословно състояние. С всяка изпушена цигара кръвното налягане се увеличава временно. В дългосрочен план пушенето може да усложни здравословните проблеми, свързани с високото кръвно налягане, като уврежда кръвоносните съдове и артериите и причинява възпаление в цялото тяло.

Стрес и кръвно налягане

Стресът, заедно с методите, които някои използват, за да го компенсират, като преяждане, пушене или пиене, може да изостри проблемите с кръвното налягане. За да намалите стреса, идентифицирайте допринасящите фактори. Когато е възможно, сведете до минимум тези стресови фактори или когато това не може да се направи, определете най-ефективните методи за справяне с тях, като медитация или отделяне на повече време за хобита.

Ако сте били диагностицирани с високо кръвно налягане, вашето дългосрочно здраве зависи от поддържането на състоянието под контрол. Промените по-горе могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвното налягане до здравословни граници и потенциално да ви позволят да избегнете нуждата от лекарства. Все пак това е решение, което може да бъде направено само от вашия лекар. Говорете с Вашия лекар за Вашите потенциални възможности за лечение и кое може да е най -доброто за Вашата конкретна ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com