Вреден ли е скрабът?

2268
Вреден ли е скрабът?
Снимка: iStock/Guliver

Много от нас са били напълно убедени, че за да предпазим лицата си от мазнина и мъртва кожа, трябва да се почистваме редовно, за да поддържаме кожата да изглежда свежа и без петна.

Няма съмнение, че ексфолирането е важна част от грижата за кожата и често се рекламира като „детокс“ за кожата ни, но някои продукти могат да бъдат вредни за нея – особено ако съдържат груби, драскащи се гранули или се използват прекомерно.

Какво правят ексфолиантите?

Ексфолиантите обикновено ускоряват процеса на отделяне на мъртви кожни клетки или кератиноцити. Има два основни типа ексфолианти: физически и химически. И двата отстраняват мъртвата кожа, но го правят по много различни начини.

Физическите ексфолианти включват ексфолианти с мъниста, сол, захар или други малки гранули, гъби за лющене или ръчни устройства.

Химическите ексфолианти съдържат киселини като алфа хидрокси киселини (AHA) и бета хидрокси киселини (BHA), които разхлабват и повдигат мъртвите клетки, оставяйки нова, жизнена кожа след себе си. Често използвани видове са гликолова киселина, млечна киселина и салицилова киселина.

Бюти съвети: 10 задължителни неща за всеки тип кожа

И двата метода премахват голяма част от това, което е известно като „роговия слой“ на вашата кожа – външният слой, където се натрупват мъртвите клетки. Този процес, наречен десквамация, насърчава обновяването на кожата и е жизненоважен за здрава блестяща кожа. Това е особено важно, ако имате акне или стареете, тъй като процесът на обновяване на кожата се е забавил.

Недостатъкът на скрабовете

Но има ли недостатък? Може ли прекалено честото ексфолиране да причини щети или да влоши съществуващите щети.

Прекомерното ексфолиране може да причини повече вреда, отколкото полза – особено ако използвате физически ексфолианти. Някои могат да бъдат твърде груби или гранулирани за деликатните тъкани на лицето. Освен това някои ексфолианти съдържат абразивни перли от пластмаса или други химикали, които могат да бъдат много дразнещи или вредни за кожата (да не говорим за околната среда).

Избягването им е особено важно, ако имате чувствителна кожа или акне. Най-добре да се противопоставите на търкането с кърпи и използването на ексфолиращи продукти твърде често, тъй като това само ще направи кожата ви да изглежда по-раздразнена.

Искате красива и здрава кожа? Тези напитки ще ви помогнат!

Вместо това използвайте продукти, които съдържат салицилова киселина и ниацинамид, тъй като те помагат за контролиране на производството на мазнини, изглаждат кожата и подобряват нейната текстура. Използването на овлажняващ почистващ препарат и овлажнител без мазнини е задължително.

Когато става въпрос за ексфолиране, жизненоважно е да разберете тънката граница между твърде често и недостатъчно често. Ежедневното ексфолиране със скраб може да доведе до:

  •     Прекомерна сухота
  •     Раздразнение
  •     Зачервяване
  •     Повредени кръвоносни съдове.

Опитайте се да не го правите повече от няколко пъти седмично.

При нужда - консултирайте се със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно