Вредна или здравословна е храната в микровълновата - митове

4718
Вредна или здравословна е храната в микровълновата - митове
Снимка: iStock/Guliver

Изглежда, че микровълновите фурни имат колкото привърженици, толкова и противници. Първите изтъкват голямото удобство и спестяването на време. Вторите, от друга страна, предупреждават за канцерогенното им въздействие върху организма. 

За да ви успокоим, развенчаваме най-популярните митове за микровълновите фурни и ви предлагаме как да ги използвате, така че храната, приготвена в тях, да бъде не само вкусна, но и здравословна.

Мит: микровълновите фурни излъчват вредна радиация

Вредната радиация вероятно е един от най-често повтаряните митове за микровълновите фурни. Откъде идва това убеждение? Много потребители просто бъркат термините и смятат, че микровълновите фурни излъчват високоенергийни вълни, като например такива, които наподобяват рентгенови лъчи. 
Факт е, че микровълновите фурни произвеждат съвсем различно лъчение, т.е. нейонизиращо лъчение. Но то не е достатъчно силно, за да повлияе по какъвто и да е начин на човешкия организъм, камо ли да причини рак. 

Как се чисти микровълнова, така че да я ползваме най-дълго без проблем?

Мит: микровълновите ястия са вредни за здравето

Струва си да знаете, че всяка топлинна обработка води до известна загуба на хранителна стойност. Поради тази причина диетолозите препоръчват да се консумират колкото се може повече сурови зеленчуци и плодове. 

Това обаче не променя факта, че загряването на ястията във фурната води до сравнително ниска загуба на витамини и минерали. По-ниска, отколкото например при загряване на ястия в дълбока мазнина. 
Много зависи и от това как използвате микровълновата фурна. Най-добрата идея е да намалите времето за загряване на ястията до минимум. В много случаи няма смисъл да загрявате дадена порция за повече от минута. 

Мит: храната, приготвена в микровълнова фурна, е невкусна

Всичко зависи от индивидуалните предпочитания и вида на ястието. Няма съмнение, че има някои ястия, които няма да са най-добри, когато се загряват в микровълнова фурна. Това са предимно ястия, които трябва да са хрупкави, например чипс, запеканки, панирани котлети. 
В този случай микровълновата фурна никога няма да замени традиционното пържене. Въпреки това има много храни, които успешно могат да се загряват в микровълнова фурна, без да губят характерния си вкус или текстура. Такива са например супите или кремообразните сосове.

Как работи микровълновата печка, която използваме всеки ден?

Мит: микровълновата фурна използва много електроенергия

Когато се използва правилно, микровълновата фурна не консумира повече електроенергия от други малки домакински уреди, като например електрическа скара. Ако планирате да си купите микровълнова фурна, трябва да изберете уреди от ново поколение, които имат енергоспестяващи функции. Размерът на месечната сметка за електроенергия обаче зависи не само от вида на уреда, но и от начина на използване на микровълновата фурна. 

Препоръчително е да прочетете внимателно инструкциите на уреда и да регулирате настройките в зависимост от храната, която затопляте. Не винаги е необходимо да използвате най-високата мощност на микровълновата фурна. Много ястия могат да се загряват при по-ниски температури. 
    
Мит: всички видове съдове могат да се използват в микровълнова фурна 

Не всички видове кухненски съдове са подходящи за загряване в микровълнова фурна. Повечето съдове за готвене в микровълнова фурна са изработени от стъкло или пластмаса. 

Най-безопасно е обаче да се ръководите от маркировката, която обикновено се намира на дъното на съда. Това е пиктограма, изобразяваща микровълнова фурна, или графика, изобразяваща три вълни. Това е знак, че съдът е безопасен за употреба. Металните съдове категорично не трябва да се поставят в микровълновата фурна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Как се пише: ранглиста или ранклиста?

7 упражнения, които ще направят всяка жена богиня в леглото

Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

6 модни навика, които ви карат да изглеждате като момиче от бедно семейство

Защо китайските мъже обичат да показват корема си на публични места?

Каква е разликата между резене и копър?

Подходящи ли са за диета доматите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно