Вредна ли е боята за коса или е просто мит?

11254
Вредна ли е боята за коса или е просто мит?
Снимка: iStock

Как от един момент до следващия е възможно да се промени цветът на косата? Способна ли е косата ни да пренася вещество от синтетичната боя към останали части от тялото? Дали има алтернатива на синтетичната боя за коса? И каква е разликата между натуралната и синтетичната боя?

Д-р Ана Ешкобар отговаря на някои от тези въпроси. 

Боите за коса се класифицират като временни, трайни и полутрайни. Процесът на боядисване на косата е възможен, защото възникват химични реакции и взаимодействия между компонентите на боята (естествена или синтетична) и структурата на косата.

Временните бои боядисват косата, защото се отлагат върху повърхността й. Продължителността на този вид боя е две или повече измивания.

По-продължителен ефект имат полутрайните бои, които достигат до косата по-дълбоко и остават до шест измивания.

Трайните бои могат да се абсорбират от влакната на косъма и да издържат много повече измивания.

Естествена и синтетична боя

Повечето естествени багрила са временни. Те се получават от растения, най-вече от популярната къна. Синтетичните бои съдържат предимно изкуствени оцветители и голямо количество разтворител.

Няколко причини да предпочетете къна вместо боя за коса

Често срещани съставки и рисковете им

Рисковете от боята за коса са най-вече в нейния състав. Например, има бои, които се използват обикновено за сива коса и са съставени от метални багрила, като бисмут, олово или сребро. Елементи от рода на оловото са тежки метали; освен в багрилата те присъстват и в множество други козметични изделия. В боите за коса олово може да се открие във вид на оловен ацетат. Щом попадне в организма, оловото може да предизвика стомашно-чревни, неврологични, хормонални, мускулни проблеми, рак и др.

Друга много често срещана съставка е формалдехидът, който в повечето страни е разрешен само като консервант. Това вещество може да провокира ефекти като косопад, язви, дерматит, рак.

Катранът, смятан за канцерогенен от Международната изследователска агенция за рака (IARC), също е възможно да бъде открит в полутрайни багрила. Най-лошият резултат от него е точно поява на рак (върху кожата, белите дробове, пикочния мехур, в кръвните клетки).

Ароматите са друга съставка, присъстваща в синтетичните бои, която изисква внимание. Ефектите им са в диапазон от алергии до завишен риск от видоизменяне на ДНК – зависи от честотата и концентрацията на употреба. Въобще, парфюмите, „скрити” в козметични изделия, носят потенциални рискове за здравето.

Друга срещана често съставка е парабенът и разновидностите му: метилпарабен, пропилпарабен, етилпарабен, бутилпарабен. Страничните ефекти на парабените може да са алергии, преждевременно застаряване на кожата и хормонални смущения (ендокринни разрушители).

Как да изберем боя за коса

Отделителите на диоксан съставляват немалка част от синтетичните бои. Те са считани за вероятно канцерогенни от IARC и може да провокират сърбеж в скалпа, алергии и дразнения в гърлото и носа. Но алергичните ефекти на тези съставки не са ограничени до леки признаци като дразнения в носа, а може да предизвикат силен оток на лицето до степен да се наложи медицинска намеса.

Всяко увреждане на здравето може да възникне само в случай, че такива вещества влизат в контакт (външен или вътрешен) с тялото ни. Продукти, влизащи в контакти със скалпа, може лесно, например, да се абсорбират с крайно отрицателни ефекти върху здравето.

Алтернативи

Като активен компонент в натуралните бои за коса, къната е добра алтернатива. Естествената къна прави червеникава косата. За промяна в крайните цветове се добавят различни натурални растителни бои. За предпочитане са именно продукти на базата на къна, които днес са добре пласирани на пазара, като съдържат възможния минимум синтетични съединения с цел да поддържате качеството повече време.

Внимание! Статията е само за информация. По проблемите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com