Вредна ли е наистина бялата захар или е просто мит?

5886
Вредна ли е наистина бялата захар или е просто мит?
Снимка: iStock/Guliver

Съществуват различни митове и истории за ползите и вредите от бялата захар и нейния ефект върху организма като цяло. Шоколадът има сладък вкус. Но наистина ли има толкова много захар в него?

Истини и митове за бялата захар

Съществуват различни митове и истории за ползите и вредите от захарта и нейния ефект върху организма като цяло. Много хора смятат, че той е виновен за появата на диабет, хиперактивност при децата и се съдържа само в сладкишите, но грешат. Това е монозахарид, който е от съществено значение за ежедневна консумация от възрастни и деца.

На химичен език обикновената захар е захароза, прост, бързо разграждащ се въглехидрат. Извлича се от цвекло, палмови листа и тръстика. В процеса на разграждане продуктът образува фруктоза и глюкоза, които покриват по-голямата част от енергийните разходи на тялото и ускоряват метаболизма.

Когато ядете нещо сладко, се наблюдава рязък скок в нивата на глюкозата в кръвта и човек получава мощен прилив на енергия. За да се усвои, е необходим инсулин, панкреасът започва активно да произвежда веществото и натоварването на органа се увеличава.

Захарта се съдържа в различни храни – зеленчуци, плодове (фруктоза), мляко (лактоза), сладкиши (въглехидратни продукти). Дневната доза глюкоза за възрастен е не повече от 50 г. Излишъкът се превръща в гликоген и образува мазнини - наднормено тегло. Ако водите заседнал начин на живот и ядете много сладко, можете да забравите за красивата фигура.

Невъзможно е и не е необходимо напълно да се изключи този продукт от диетата. Липсата на глюкоза провокира заболяване - хипогликемия, както и тахикардия, неврози и други заболявания. Само в излишък захарта е враг на тялото.

Какви са разликите между бялата и кафявата захар?

Факти за бялата захар

   – Източник на енергия. Захарта се състои от 99% въглехидрати, 100 грама сладко вещество съдържа 398 kcal.

– Провокира чувство на глад. Хормонът грелин, който започва да се произвежда активно в резултат на яденето на сладкиши, е отговорен за апетита. Активира се от хормоните на щастието. Това създава сигнал за глад преди следващото хранене.

– Провокира нервни разстройства, анемия и причинява умора. За усвояването на продукта са необходими много витамини от група В, недостигът им провокира лошо настроение и състояние.

– Причинява дегенерация на сърдечната тъкан. Без витамин В1, сърдечно-съдовата система не работи, течността се натрупва извън съдовете, което може да причини сърдечен арест.

– Кожата старее по-бързо. Продуктът се събира в колаген, което провокира преждевременно образуване на бръчки и еластичността на кожата намалява.

– Калцият се измива, нарушава се съотношението между него и фосфора. Калцият не се абсорбира и остава в меките тъкани.

– Предизвиква инсулинова резистентност. Преяждането със захар увеличава риска от развитие на гъбични заболявания, влияе негативно на имунната система, провокира развитието на кариес, повишава кръвното налягане и нивата на холестерола.

Има толкова погрешни схващания за захарта, колкото и факти.

Митове за бялата захар

   – Захарта съществува само под формата на пясък и пресована рафинирана захар. Освен в основните си форми на съществуване, в природата се среща във въглехидрати, плодове, зеленчуци и мляко.

– Хората ядат повече захар с бонбони и сладкиши. Всъщност има повече от него в сладките напитки, соковете и сосовете.

– Бялата захар не е толкова здравословна, колкото кафявата. Тръстиката има кафяв цвят поради меласата, образувана по време на обработката. В чист вид този продукт съдържа полезни вещества, но малка част от тях остават в готовия продукт и ползите от кафявата и бялата захар не се различават съществено. Кафявото не винаги означава, че е нерафинирано.

- Появява се зависимост. Продуктът подобрява за кратко настроението ви - той е източник на удоволствие, но същото усещане можете да постигнете, като прекарате приятно време в приятна компания и без да навредите на фигурата си.

Ето каква е разликата между кафявата и бялата захар

– Захарта прави децата хиперактивни. Всичко се случва обратното - поради липса на витамин В, енергичността изчезва. Продуктът не влияе върху нервната система.

– Захарта може да бъде заменена с изкуствено произведена фруктоза. Този монозахарид има много по-сладък вкус от захарта, пристрастява се и провокира прекомерно производство на инсулин. Няма да можете да отслабнете по този начин. В големи дози продуктът е вреден за здравето.

– Без консумация на захар човек ще стане по-здрав. Това правило важи само за хора, диагностицирани с диабет. Един възрастен трябва да попълва запасите си от енергия всеки ден. За жени дозата е 50 г, за мъже - 60 г захар.

– Вредна за зъбите. Това не е вярно - ако спазвате правилата за хигиена на устната кухина, причините за кариес и други зъбни заболявания няма да развият венците.

– Захарта провокира диабет. Косвено да, но не пряко. Ако не консумирате повече от предписаната норма на ден, човек не е изправен пред затлъстяване - това е истинската причина за диабета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com