Вредно ли е маслото при ежедневна консумация

4817
Вредно ли е маслото при ежедневна консумация
Снимка: iStock/Guliver

Маслото създава много дебати относно влиянието му върху организма ни при често консумиране. Едни подкрепят ползите му, а други го причисляват към вредните продукти. Напоследък все по-актуални стават кето и нисковъглехидратните диети, в чиято основа стои консумирането именно на повече мазнини за сметка на въглехидратите. Принципът на тези диети най-често се основава на консумация на 70% мазнини, 20% протеини и 10% въглехидрати. Това прави маслото един от най-използваните продукти. 

Но какви промени настъпват в тялото ни при приемане на толкова количество мазнини и най-вече – ежедневната консумация на обилно количество масло. Нанася ли вреди върху здравето ни, какви са последиците и как ни влияе, прочетете в следващите редове.

Вредно ли е маслото при ежедневна консумация?

Маслото представлява наситена мазнина, а според много медицински специалисти прекаляването с наситените мазнини може да доведе до запушване на артериите, повишаване на холестерола, втвърдяване на артериалните стени и други проблеми на сърдечно-съдовата система, които значително увеличават рисковете от инфаркт и инсулт.

Други проучвания и мнения на специалисти обаче заявяват напълно контрастно мнение по въпроса. През 2015 година е извършено изследване, което сочи че ежедневната консумация на масло повишава както лошия, така и нивата на добрия холестерол в организма ни. А добрият холестерол е от особено значение за неутрализиране влиянието на лошия върху кръвта и кръвния поток. Така се оказва, че ежедневното хапване на масло може да спомогне за поддържането на този процес и не бива да се заклеймява като причина за повишаване нивата на лошия холестерол.

Все пак, много хора се притесняват от влиянието на наситените мазнини върху организма и по-конкретно работата на сърцето и избягват да изпробват кето диети именно поради тази причина. Ако все пак обаче имате желание да се впуснете в нисковъглехидратния начин на живот, то можете да изпробвате различни, по-щадящи алтернативи на маслото. Такива могат да бъдат например авокадото, кокосовото масло, студенопресованият зехтин и др. Те съдържат повече мононаситени мазнини, които са смятани за по-здравословния вариант. За сравнение между тях и обикновеното масло, в тях имаме около 15% наситени мазнини, докато в маслото отчитаме наличието на цели 35% наситени мазнини.

Все пак, нашият съвет е да се кокнсултирате със специалист, диетолог или с личния си лекар, ако сте предразположени към висок холестерол, затлъстяване, проблеми със сърдечно-съдовата система и др. Така бихте получили професионално мнение и полезни съвети, които могат да спасят здравословното ви състояние и да предотвратят много неприятни последици от необмислени диети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци

Балконът ви ще е истински рай с най-модерните цветя за 2024 година

5 грешки, които се допускат при нова връзка

Много поучителна притча за доверието

Стихотворение за 8 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 8 май 2024

Таро хороскоп за 8 май 2024

Изследователи разкриват трик за по-добра памет, който наистина работи

Разлики между черни и зелени маслини

Как тази дразнеща черта на характера може да ви помогне да живеете по-дълго

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци
5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци

Всяка жена иска нейният мъж да й прави подаръци и да й доставя удоволствие по всякакъв начин. Но какво ще стане, ако той не направи това? Затова трябва...