Всеки трябва да има у дома това растение, защото подмладява и лекува

28969
Всеки трябва да има у дома това растение, защото подмладява и лекува
Снимка: https://pixabay.com

Запознати ли сте с растението хвойна? То има редица лечебни свойства, а в Древна Гърция и Рим е най-използвано със способността си да лекува ухапване от змия. Освен това римляните са добавяли смачкани плодове от хвойна към виното си и го консумирали като мощен диуретик и при заболявания на черния дроб. В съвремието група руски учени открили още едно свойство на хвойната – на клетъчно ниво растенията от това семейство могат да подновят и подмладят организма ни, като по този начин увеличават и продължителността на живота.

В лабораториите те откриват, че елементи от състава на етеричните масла имат подмладяващи свойства, а най-важни сред тях са терпеноидите, които можем да открием в много растения. От хвойната обаче се смята, че са с най-силен ефект върху човека.

Още едно вещество, лемоненът, служи за превенция от различни видове рак – на млечната жлеза, задстомашната жлеза, кожата, белите дробове, черния дроб и др.

Камфенът пък – поредният елемент, който откриваме в хвойната, има благоприятен ефект за холестерола и триглицеридите, като понижава завишените им нива и поддържа баланс в стойностите им.

И като сбор от всички тези елементи, хвойната се оказва едно растение, което забавя процесите на стареене и подмладява кожните клетки.

От какво друго се състои хвойната?

В състава на растението откриваме още етерично масло, инвертна захар, флавоноиди, смолици, восъци, гликозиди и др. В самите плодове на хвойната пък откриваме оцетна, мравчена и ябълчена киселина, гликоза, танин, витамин С, калий и калций, манган, рицин и т.н. Както виждате, хвойната е много богата на полезни за организма ни вещества.

Какви са ползите за човешкото здраве?

Плодовете на хвойната стимулират кръвообращението и пречистват кръвта и стомаха, както и белите дробове. Те отпускат кръвоносните съдове, засилват метаболитните процеси и са мощни диуретици.

Пийте чай от стрити плодове от хвойна при храносмилателни проблеми. Той ще укрепи стомаха и червата, много благоприятен е при подагра или ревматизъм, както и укрепва цялостната имунна система.

Лечебният курс с плодове от хвойна се състои от това, че в продължение на 12 дни трябва да дъвчете плодове от хвойна, като първият ден започнете с 4 и всеки следващ ден увеличавате с по 1. Накрая на курса ефектите от хвойната ще са свързани с цялостното здраве, възстановяване на неразположения в стомаха и при подути черва, стимулиране на отделянето вода от организма и т.н.

За различни здравословни проблеми съществуват редица рецепти за есенции, чайове и отвари от хвойна, самостоятелно или в комбинация с други билки и растения. Посъветвайте се с вашия лекар преди да предприемете каквото и да е народно лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com