Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

24526
Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си
Снимка: Pexels / Pixabay

Когато времената са трудни, е важно да се опитаме да запазим мира в себе си. Но как да намерите баланс и да успокоите ума си, когато външните обстоятелства предизвикват страх и тревога?

Принципите на будистката философия могат да ви помогнат. Далай Лама XIV, духовният водач на тибетския будизъм, заявява, че щастието зависи не толкова от външните обстоятелства, колкото от вътрешната нагласа на човека. Психологът Азаде Алай е събрал мъдрите мисли на Далай Лама за намиране на опора.

1. Доброта и състрадание

"Потопени в драмата на собствения си живот, понякога не успяваме да усетим силата на състраданието - към другите и към себе си".

Именно добротата и състраданието обаче могат да се превърнат в лъч светлина в тъмното царство. Според Далай Лама добротата е неговата религия. Проявявайки състрадание, ние развиваме съпричастност и разбиране за неразривната ни връзка със света около нас и с всички същества. В период на предизвикателства човек не трябва да се ръководи само от егоистични стремежи.

Вместо да спорите и да доказвате гледната си точка, опитайте се да предложите помощ, подкрепа, да попитате дали човекът е добре. С подобни действия поставяме началото на "верижна реакция" на добротата.

Будистки мъдрости за по-щастлив живот

2. Вътрешна тишина

Трудно е да запазите спокойствие сред информационния шум: всяка минута на екрана на смартфона ви се появяват тревожни заглавия, в социалните мрежи - провокативни публикации, а на телевизионния екран - безкрайни новини и дебати. Разбира се, всички тези технологии ни помагат да останем информирани. Понякога обаче си заслужава да се откъснем от информационния поток и да се научим да го филтрираме.

Д-р Алай смята, че за вътрешна хармония трябва редовно да практикувате тишина - да оставите всички джаджи и да изключите телевизора за известно време. Ще се почувствате по-добре, ако се съсредоточите върху настоящето, върху ежедневните си дейности и за известно време забравите за "дигиталното бърборене".

3. Живей в момента

Защо е толкова важно да живеем в настоящето? Психологът получава отговор на този въпрос от свой ученик. "Вчерашният ден вече е история. Утрешният ден е мистерия. Днешният ден е подарък. Това е настоящето." Аалай окачва бележка с тези думи в кабинета си.

Има ситуации, на които не можем да повлияем по никакъв начин. За да продължите да живеете пълноценно, съсредоточете се върху момента "тук и сега", като се фокусирате върху елементарните неща. Всеки дъх и всяка хапка храна са важни.

Далай Лама говори много за това, че умът трябва да бъде свободен от мисли за миналото и страхове за бъдещето. Оставайки в настоящето, ние се отдалечаваме от притесненията за това, което предстои да се случи.

Будистки уроци, които ни помагат в трудни моменти

4. И това ще мине

Не забравяйте, че всичко на този свят е временно и всяко явление има начало и край. "За добро или за лошо, нашите емоции и житейски обстоятелства непрекъснато се променят", пише Азаде Алай.

Разбирането на този факт ни позволява да приемем настоящето такова, каквото е.

5. Без страх

Наред с идеята, че всички явления са преходни, съществува и друга - всички ние сме смъртни. И тя не плаши будистите, а само им напомня, че трябва да усещат присъствието си в настоящия момент и да помнят собствената си смъртност. Размишлявайки за смъртта без страх, те изпитват благодарност за времето, което е сега. Също така, според тибетската мъдрост, смъртта е началото на нов етап.

Обобщавайки казаното от нея, Азаде Алай изброява действията, които помагат да се намери покой в себе си: "Практикувайте състрадание, култивирайте мъдростта, която възниква в тишината и спокойствието на ума, живейте в настоящето, приемете временността на всичко в живота ни и съзерцавайте смъртта без страх."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com