Всичко, което трябва да знаем за маслините и въздействието им

13019
Всичко, което трябва да знаем за маслините и въздействието им
Снимка: iStock

Маслината е плодоносно дърво, което се среща в средиземноморския регион. Плодът му е известен като "черното злато" и се използва от векове. Маслиновото дърво е голямо и вечнозелено, което расте най-добре в топли, сухи райони с умерени валежи. Може да нарасне до 30 метра височина и да има диаметър на ствола до 1 метър. Маслините падат от дърветата в края на октомври или ноември, в зависимост от местоположението на дървото. Маслините се берат ръчно или машинно и се съхраняват на хладно място до готовност за употреба.

Маслините са пълни с хранителни вещества. Те също имат противовъзпалителни свойства, както и са заредени с витамини и минерали, посочва healthline.com Основната полза от консумацията на маслини е високото им съдържание на фибри, което помага на храносмилателната система да работи по-добре и нивата на холестерола да останат ниски. Това също помага за предотвратяване на запек, който може да бъде често срещан при хора, които не консумират достатъчно фибри в диетата си.  Зехтинът, направен от маслини съдържа мононенаситени мазнини, които са свързани с намален риск от сърдечни заболявания и високи нива на холестерол. Също така е богат и на  антиоксиданти, които защитават клетките и се борят с процеса на стареене.

6 причини да ядете маслини ВСЕКИ ден!

Мнозина обичат да похапват маслини и не пропускат да ги сервират на трапезата си. Те не само са вкусни, но и изключително полезни. Оне...

Проучвания на лекари са показали, че средиземноморската диета помага на хората с диабет тип 2 да не приемат лекарства по-дълго. Средиземноморската диета включва много зеленчуци, плодове, боб и пълнозърнест хляб. Установено е, че хората, които са ядат средиземноморска диета за период от 12 години, също са по-склонни да имат по-ниски нива на сърдечни заболявания и инсулт.

Видове маслини

Маслините обикновено се разделят на зелени маслини, испански маслини и черни маслини според тяхната зрялост.

•  Зелени маслини - неузрелите маслини, събрани от дърветата през септември-октомври, имат горчив вкус, не са напълно узрели и обикновено се мариновани във вода, масло, луга или саламура.

Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем всеки ден маслини

В средиземноморската кухня, считана за изключително здравословна, маслините могат да бъдат намерени в много ястия. И едва ли е изненадв...

•  Черни маслини - те всъщност се обработват с кислород и се продават в кутии като "напълно узрял" сорт, след като цветът стане тъмно лилав в късните етапи на сезона на прибиране на реколтата между ноември и януари.

•  Мансанила - средни до големи, овални зелени маслини, отглеждани в Испания.

Маслините, независимо дали се консумират цели или като зехтин, предлагат изключителни здравословни свойства. Те съдържат изобилие от антиоксиданти, защитни съединения за борба с болестите, намиращи се в растенията. Малко други храни с високо съдържание на мазнини предлагат толкова широка гама от антиоксидантни хранителни вещества. Всички тези елементи се комбинират, за да намалят прекомерното възпаление и да поддържат тялото здраво.

Те също работят за неутрализиране на вредните ефекти на свободните радикали върху клетките на тялото, които могат да допринесат за болести и лошо здраве. Въпреки че е с високо съдържание на мазнини, зехтинът е по-добър избор в сравнение с други масла за вашето сърце. По-голямата част от мазнините в маслините са мононенаситени мастни киселини и олеинова киселина, и двете здравословни форми на мазнини. Тези елементи потискат производството на нездравословен холестерол, за който е доказано, че играе роля в развитието на сърдечно-съдови заболявания. Въпреки че мононенаситените мазнини са полезни за сърцето ви, те все още са с високо съдържание на калории. Така че трябва да се консумират маслини само в умерени количества, ако се притеснявате от наддаване на тегло и излишен прием на калории.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com