Всяка домакиня трябва да знае: Как да се справим с упоритите петна

2422
Всяка домакиня трябва да знае: Как да се справим с упоритите петна
Снимка: iStock

Има поне няколко вида петна, които трудно се отстраняват. Едно от тях са петна от сок и плодове, които съдържат киселини и багрила, които проникват в тъканта. Устойчиви са петна от мазнини, ръжда, мастило, флумастери и химикалки. Не е лесно да премахнете петна от кафе и чай, да не говорим за зелените следи от трева. Можете да намерите домашни средства за премахване на повечето от тези петна и ако те не дадат резултат, използвайте химически препарати за отстраняване на петна. Можете да ги закупите в много различни форми: спрей, прах, течност и сапун.

Домашно третиране на петната

Да премахнем петната от пот - бързо и лесно с домашни средства!

Всеки рано или късно се сблъсква с петната от пот. Определено те не са нещо приятно, а и оставят грозни жълти следи по дрехите ни. Изпо...

Може би не всеки знае, но много хранителни продукти, като мляко, сол, лимонов сок, алкохол, оцет или кисело мляко, могат да се използват за премахване на петна. Просто трябва да знаете кой агент да използвате в даден случай. Например петна от червено вино могат да бъдат премахнати чрез поръсване на дебел слой сол върху свежи петна. Тъканта, оцветена с кръв, трябва да се потопи в студена вода възможно най-скоро след изцапването. Направете същото с петна от цвекло: изплакнете тъканта в студена вода. Хранителният оцет, лимоновият сок или киселото мляко са най-добрите за трудно измиващи се петна от горски плодове. С помощта на разтворител ще се отървете от петна от лак, грес и маслени бои. Накиснете места, оцветени с шоколад в мляко. Спиртът пък може да бъде полезен за премахване на петна от куркума или къри, както и петна от мастило. С ацетонов лакочистител можем да премахнем петна от някои бои и лакове (но бъдете внимателни, когато го използвате в случай на изкуствени тъкани!). Също така амоняк, боракс и обикновена паста за зъби могат да се използват за премахване на петна от дрехи, тапицерия и килими.

Накисване и почистване

Някои упорити петна изискват по-сложни методи. Ако по някаква причина не успяхме да премахнем петното малко след образуването му, има голяма вероятност то да се е закрепило върху тъканта. След това трябва да нанесете препарата за отстраняване на петна директно върху петното или да накиснете тъканта в разтвора с препарата за петна и да го оставите за няколко часа. В този случай трябва внимателно да следвате инструкциите на опаковката, тъй като средствата за отстраняване на петна често съдържат силни химикали, които могат да повредят тъканта.

Препарат за отстраняване на петна с четка

Хитри начини, с които да почистите засъхнал восък

Стъклените фенери и светлината на свещите са пълни с чар. За съжаление, техният блясък понякога може да бъде засенчен от грозната следа...

Някои замърсявания изискват механично почистване, след което трябва да почистим оцветените места с четка или груба гъба. Новост на пазара са течните препарати за отстраняване на петна в бутилки със специални четки. Използваме препарат за отстраняване на петна с четка за премахване на петна преди пране. Спецификата, базирана на естествен сапун, е безопасна дори за деликатни тъкани като коприна или вълна. Разтрийте оцветените места с препарат за отстраняване на петна с четка, оставете за няколко минути и след това измийте както обикновено.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com