Възможно ли е да умрем от страх - буквално?

3325
Възможно ли е да умрем от страх - буквално?
Снимка: iStock

Силните емоции могат да нанесат много щети на човешкия организъм. Те могат да причинят сърцебиене, замайване, ускорено дишане, гадене и повръщане. Но може ли страхът да бъде достатъчно силен, за да причини смърт и ако е така, какви механизми са отговорни за това? 

Може да изглежда невероятно, но да, човек може да умре под въздействието на силен страх и изключително силни емоции. Това в никакъв случай не е ново явление - още през XVI в. са описани случаи на внезапна смърт на индианци, след като шамани са им направили заклинания. 

Въпреки това изследвания по темата процъфтяват едва в средата на миналия век. Може биу най-известните са дело на професор Уолтър Б. Канон от Харвардския университет, който пръв описва няколко случая на смърт от страх. Сред тях е историята на жена от племето маори, която случайно изяла ябълка от дърво, смятано за свещено. Когато това накарало най-близките ѝ хора да се отнасят към нея така, сякаш е умряла, жената действително починала няколко часа по-късно в резултат на преживения стрес.

Какво може да предизвика смъртен страх?

Според проучване на американския интернист Джордж Либман Енгел най-честите причини за смъртен страх са емоциите, свързани със смъртта на близък човек, страхът от загуба, а също и страхът от бъдещето или финансовите проблеми. 

Пряко животозастрашаващи ситуации, като опит за отвличане, изнасилване и убийство, както и свидетелстване на злополуки, бедствия или терористични атаки, също са източници на потенциално фатален страх.  Това се потвърждава например от факта, че в деня на нападението срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г. броят на смъртните случаи при хората със сърдечни проблеми се е увеличил 2,3 пъти.

Известни са и ситуации, при които източник на фатален стрес са били книги или филми, съдържащи драстични, ужасяващи сцени. Това обаче не са единствените жанрове, които могат да причинят смърт от уплаха. 

В списание The Archives of Internal Medicine е публикуван доклад за случай на 21-годишен мъж, който е получил генерализиран епилептичен припадък, докато е чел "Книга на мъчениците" на Фокс. Това е историческа книга от 1563 г., съдържаща подробни, драматични описания на страданията на протестанти от страна на представители на католическата църква. Интересното е, че по време на ЕЕГ в болницата мъжът е получил сърдечен арест, когато пасажът, предизвикал припадъка, отново му е бил прочетен. За щастие, благодарение на бързата намеса, мъжът бил спасен.

Защо страхът може да бъде фатален?

Когато се страхуваме, организмът ни преминава в режим на борба или бягство. Това е естествена реакция на стрес, която се предизвиква от освобождаването на катехоламини - адреналин, норадреналин и допамин - от централната нервна система и надбъбречните жлези. Те въздействат върху всички органи, но най-вече върху сърцето и сърдечносъдовата система. Увеличават сърдечната честота и силата на съкращението, така че то да може да доставя по-ефективно кръв до всички клетки на тялото.

Понякога обаче освобождаването на катехоламини в огромни количества, както се случва при много силен стрес, може да увреди клетките на сърцето. 

Тези промени водят до появата на симптоми, наподобяващи миокарден инфаркт. Прогнозата все пак е добра – повечето пациенти преживяват острата фаза на заболяването и се изписват от болницата без усложнения. Много рядко коронарният спазъм е достатъчно тежък, за да доведе до внезапна смърт още преди транспортирането в болница. 

Защо обичаме да се страхуваме?

Филмите на ужасите и трилърите са жанрове с огромна и нарастваща популярност. От 3800 филма, излезли на екран през 2022 г., цели 600 принадлежат към тези жанрове. Това показва, че обичаме да се страхуваме и искаме да се страхуваме, въпреки че страхът може да бъде смъртоносен. Защо? Американският психолог Кристофър Дуайър, психолог и преподавател в ирландския университет "Атлон", има няколко хипотези за това.

Гледането на филми на ужасите или четенето на подобни романи предизвиква отделяне на адреналин, ендорфини и допамин. Те могат да предизвикат чувство на еуфория, сравнимо с това след прием на морфин или други опиати. 

Освен това филмите на ужасите и трилърите са източник на "безопасна", контролирана тревожност. Въпреки че се активира същият механизъм "борба или бягство", мозъкът ни напомня в точния момент, че нищо не ни заплашва, докато седим на собствения си диван в топла къща. 
Гледането на филм на ужасите в неговата цялост също така носи своеобразно удовлетворение от това, че човек прекрачва границите на собствения си страх.

Източник: Quora

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо
Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Ако знаете как правилно да приготвите агнешкото месо, вкусът му няма да има равен. Ще се получи една незабравима феерия от аромати, галещи небцето. Ако...