За какво да използвате ориза освен за готвене?

2806
За какво да използвате ориза освен за готвене?
Снимка: Istock

Оризът, който е основна храна за много култури по света, не се ограничава само до готвенето. Неговата универсална природа и практични характеристики го правят полезен и извън пределите на кухнята. Ето няколко творчески и неочаквани начина за използване на ориза:

Направи си сам средство за облекчаване на стреса

Напълнете чорап или торбичка от плат с ориз и го затоплете за минута в микровълнова фурна. Ще имате домашен топлинен пакет, който може да облекчи болките в мускулите и да осигури комфорт през хладните нощи.

Запазване на електрониката

Случайно изпуснете телефона си във вода? Поставете мокрото си устройство в съд с ориз за ден или два. Оризът ще помогне за абсорбиране на влагата и потенциално ще спаси джаджата ви от непоправими щети.

Домашно приготвени материали за изкуство

Оризовите зърна могат да се оцветят с хранителна боя и да се използват като уникален материал за изработка. Залепете ги върху хартия, за да създадете текстурирани колажи, поздравителни картички или дори сложни мандали.

Естествен почистващ препарат

Малка торбичка ориз може да послужи като нежен абразивен почистващ препарат за бутилки, вази и други съдове с тесни гърла, които са трудни за почистване с традиционни инструменти.

Няколко съвета за сваряването на перфектен ориз

Изсушител на въздуха

Поставете контейнер с ориз в него и се преборете с излишната влага в малки помещения като гардероби или чекмеджета. Той може да помогне за предотвратяване на появата на мухъл и миризми на плесен.

Музикален шейкър

Напълнете пластмасова бутилка с ориз, за да създадете прост перкусионен инструмент за деца. Напълнената с ориз бутилка може да се разклаща, за да издава ритмични звуци.

Декоративни вази

Напълнете прозрачни вази или буркани със слоеве от различен цвят ориз, за да създадете привлекателна и бюджетна декорация на дома.

Удобство за домашните любимци

Малките животни като хамстери и птици обичат да ровят и да се хранят. Поставете плитък контейнер, пълен с ориз, в заграждението им, за да им осигурите забавление и обогатяване.

Освежител за бельо

Добавете няколко капки от любимото си етерично масло в пакетче ориз, оставете го да поеме аромата и след това го поставете в чекмеджетата или гардеробите си за естествен освежител на въздуха.

Сложете ОРИЗ в ъглите на дома си и вижте какво ще се случи

Помощ в градинарството

Поставете чувалите с ориз върху градинските лехи, за да затоплите почвата и да възпрете плевелите. Оризовите торбички служат и като бариера за предпазване на крехкия разсад от насекоми и други вредители.

Държач за бижута

Напълнете купа или поднос с ориз, за да създадете стабилна основа за излагане и подреждане на бижута, особено за деликатни изделия, които лесно се заплитат.

Дезодорант за обувки

Преодолейте неприятните миризми, като поставите ориз в торбичка от плат, добавите няколко капки етерично масло, ако желаете, и след това поставите торбичката в обувките си за една нощ.

Оризът демонстрира своята гъвкавост в най-различни ситуации - от практични решения до творчески решения. Приложенията му се простират далеч отвъд сферата на кулинарните изкушения, показвайки как една скромна зърнена култура може да обогати живота ни по неочакван начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Не бързайте да изхвърляте старата си тениска: 7 полезни начина да я използвате

3 принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Тези зодии превръщат БОЛКАТА си в СИЛА

Какво отключва най-често агресивно поведение при жените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com