За кой орган е най-вредна бирата?

4545
За кой орган е най-вредна бирата?
Снимка: iStock

Ръководителят на гастроентерологичния отдел, гастроентеролог, Олга Доровская, припомня съществуването на хепатотоксични дози алкохол - те причиняват чернодробни заболявания. По-специално, алкохолно чернодробно заболяване - алкохолен хепатит, в бъдеще с възможна трансформация в цироза на черния дроб.

Тези токсични дози са различни за мъжете и жените. За първите това са 60-80 грама чист етанол на ден, тоест от 800 милилитра бира. При жените тези стойности са два пъти по-ниски, така че дори бутилка бира с обем от 500 милилитра, ако се консумира редовно, може да доведе до чернодробни заболявания. И в края на краищата рядко някой пие бира просто така: обикновено го правят с различни мезета - бисквити, шам фъстъци и т.н..

Според гастроентеролога хиперкалоричното съдържание на такива богати на натрий храни води до затлъстяване и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Кой орган страда освен черния дроб?

Гастроентерологът, Наталия Шинкарева отбелязва, че бирата е слабоалкохолна напитка, но е не по-малко вредна от виното или водката например:

Като за начало нека си припомним какво влиза в състава й - вода, малц, мая и хмел. Както и етилов алкохол (3-6, а понякога и 6-8%), токсини и соли на тежки метали. Именно тези вещества са вредните. Разрушителният ефект засяга целия организъм: метаболитните процеси, хормоналните нива се нарушават, външният вид се променя. С течение на времето се развива психологическа и физическа зависимост. Стомахът поема първия удар.

Топ 10 на най-добрите мезета за бира

Бирата дразни лигавиците. Честата му употреба води до гастрит, пептична язва и разстройство. Храносмилането става неправилно и съответно полезните вещества от храната не се усвояват напълно. Има оплаквания от болка и тежест в корема, горчивина в устата, киселини.

Приемът на бира се отразява и на черния дроб – това е нашият филтър за детоксикация, който абсорбира всички токсини. Етиловият алкохол е провокатор на хепатит, цироза и рак. В началния етап приемът на бира води до увеличаване и възпаление на органа. Черният дроб престава да изпълнява напълно антитоксичната функция, поради което цялото тяло страда. Ако човек продължава да пие бира в неограничени количества, тогава се развива алкохолен хепатит, който може да протича безсимптомно до появата на усложнения, обяснява по-подробно гастроентерологът.

Етиловият алкохол, попадайки в кръвообращението, предизвиква вазодилатация - в резултат се повишава кръвното налягане, ускорява се пулсът.

Учени: Хората, които пият всеки ден бира, най-често се разболяват от това

Бирата има диуретичен ефект:

Повишеното уриниране не се дължи на навлизане на течност в организма, а на дразнене на бъбречната тъкан. В резултат на това филтрационният капацитет на бъбреците се нарушава. Едновременно с вредните вещества се измиват калций, калий, магнезий и други микроелементи.

Ако продължи постоянното натоварване на бъбреците, това може да доведе до нарушаване на функционирането им, увреждане на бъбречните съдове, кръвоизливи и дори инфаркт на органа.

Под въздействието на пиенето на бира и злоупотребата с нея водят  до умиране на мозъчните клетки. В резултат на това се влошава мозъчната дейност, появяват се пропуски в паметта и намаляват интелектуалните способности.

Редовният прием на бира води до хормонален дисбаланс:

При мъжете намалява производството на мъжкия хормон тестостерон, расте "биреното коремче" и се развива затлъстяване. Състоянието на нервната система също страда: паметта се влошава, главоболието се притеснява, настроението става лабилно, появяват се раздразнителност и умора.

При прием на фитоестрогени в женското тяло, те започват да действат като контрацептиви, намалявайки производството на FSH, хормон, който регулира производството на собствените женски полови хормони, узряването на яйцеклетката. В резултат на това гласът на жените става по-груб, окосмяването по лицето се засилва, появяват се мустаци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com