За първи път на детска градина – какво да кажем на детето?

6081
За първи път на детска градина – какво да кажем на детето?
Снимка: Михаил Мингазов / Pixabay

Посещението на детска градина е от съществено значение за социалните умения и цялостното развитие на детето, за приобщаването му, както и за натрупване на опит, знания и умения, необходими за самостоятелния живот на малчугана и за училище. Детските градини като институции помагат и на родителите, предоставяйки им отглеждане и възпитание на децата им, докато същите са на работа.

Първите посещения на детската градина могат да бъдат травмиращи за детето, ако родителите нямат ясна представа как да помогнат на мъника си да се адаптира, когато той е за първи път на детска градина. Много деца не са се отделяли от майките си и свързват детската градина с неприятно изживяване, което е и причината децата масово да плачат, когато са за първи път на детска градина. За да направите преживяването максимално очаквано, желано и приятно за детето ви, следва да знаете какво да му кажете, как да поднесете информацията и как да постъпите преди да го изпратите за първи път на детска градина. Нашите съвети ще ви помогнат.

Как да научим дете да чете и учи букви под формата на игри?

Топ съвети, когато детето ви ще ходи за първи път на детска градина

1. Представете детската градина като посещение на детски център. Нека да е като награда за детето за добро поведение. „Ако си послушен, ще те заведа на детска градина, за да си играеш с децата“. Така детето ще приеме градината като дълго чакан подарък, който е заслужило.

2. Заведете го в сградата преди да го пуснете за първи път на детска градина. Нека опознае двора, обстановката, да види децата и игрите им. Ако е възможно, запознайте го с учителите и се дръжте максимално приятелски с тях. Децата са интуитивни. Ако те видят, че вярвате на персонала, ще изградят също чувство на доверие и привързаност с учителите и няма да се притесняват, когато ги оставяте в ръцете им.

3. Подгответе детето за активностите, които го очакват. Обяснете му какви занимания ще има там. Покажете му част от тях – например как ще рисува с пастели. Така детето ще е подготвено и ще е спокойно, когато е за първи път на детска градина, че там прави познати му неща, а не дейности, които не разбира, не умее. Естествено не може да го научите на всичко, това не е ваша задача, а на учителите, но е добре да има минимална основа, която да му даде сигурност.

4. Потърсете съдействие от учителите за адаптацията на детето. Педагозите отлично знаят какви са основните проблеми, които срещат всички родители и деца, когато малките са за първи път на детска градина. Обсъдете с учителите как да помогнете на детето да се адаптира и съставете заедно план за действие.

Справете се със злоядото дете ТАКА

5. Запишете детето в градина, посещавана от приятелче. Така то няма да е само и няма да е притеснено. Винаги е добре да познава поне едно дете от групата. Друг вариант е да създадете връзка и приятелство между детето ви и други деца от групата му преди да го заведете за първи път на детска градина.

6. Позволете на детето да вземе със себе си любимата играчка в детската градина. Създайте си ритуал за изпращане и посрещане. Увеличавайте постепенно престоят му там, нека в началото да е краткотраен. Винаги говорете с възторг за градината и споменавайте често колко е приятно и прекрасно там. Ако детето приема ходенето на детска градина като подарък и привилегия, то ще е щастливо и спокойно не само когато е за първи път на детска градина, но и всеки следващ ден. Не си позволявайте да показвате тъга от раздялата пред него или притеснение. Изпратете го с усмивка.

7. Подарете му книжки, в които се разказва за детската градина. Прочетете ги заедно и обсъдете какво е разбрало детето за детската градина. На пазара има чудесни заглавия, които ще ви помогнат с адаптацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com