Започнете да използвате тези масла за по-здрава и блестяща коса

4304
Започнете да използвате тези масла за по-здрава и блестяща коса
Снимка: iStock

Учените са изследвали различни приложения на етеричните масла, от подобряване на оралното здраве и облекчаване на гаденето до лечение на безсъние. И не е тайна, че откакто свят светува, хората мажат кожата си с концентрирани растителни екстракти. Но могат ли етеричните масла да подобрят здравето на косата и дори да насърчат растежа?

И все пак това, което работи, за да си върнете гъстата и красива коса не е толкова просто. Ето седем масла, които да обмислите да добавите към вашата рутина за красота.

Защо всяка жена трябва да ползва арганово масло?

1. Масло от тиквени семки

Маслото от тиквени семки е научно доказано, че спира косопада. Това масло е богато на ненаситени мастни киселини, особено олеинова и линолова, както и витамин Е, всички от които имат потенциал да подпомогнат растежа на косата чрез намаляване на възпалението в скалпа.

Истината обаче е, че повечето от изследванията върху маслото от тиквени семки за косопад са ограничени, тъй като групите изследвани хора са били малки.

Маслото от тиквени семки съдържа фитостероли или растителни мастни вещества, подобни на холестерола при хората, които могат да инхибират ефекта на ензима, който е свързан с хормоналната загуба на коса. Противовъзпалителният ефект на маслото от тиквени семки може също да насърчи растежа на косата чрез намаляване на възпалението в скалпа, което може да допринесе за косопад.

2. Масло от розмарин

Маслото от розмарин обикновено се дестилира на пара от цветята, листата и клонките на розмарина.

То наистина помага за насърчаване на естествения растеж на косата и дебелината на косъма, помага за насърчаване на циркулацията в косата ви, което отново може да насърчи естествения здрав растеж на косата.

Смята се, че маслото от розмарин увеличава притока на кръв към малките кръвоносни съдове, което може да доведе до повишен растеж на косата чрез доставяне на повече хранителни вещества.

Кокосовото масло и неговите ползи

Маслото от розмарин също има противовъзпалителни и антимикробни свойства, които могат да помогнат в борбата с пърхота, често срещана причина за възпаление на скалпа, което може да допринесе за изтъняване на косата.

3. Масло от жожоба

Маслото от жожоба идва от семената на храста жожоба. Маслото от жожоба е съставено от 50% восъчни естери и поради това много наподобява естествения човешки себум, което затруднява кожата и космените фоликули да открият разликата и по този начин е по-вероятно да го абсорбират и да бъдат подсилени от то.

Смята се, че маслото от жожоба помага при изтъняване на косата, предотвратява цъфтежа на краищата и подхранва чуплива коса.

В допълнение към омекотяването и изглаждането на скалпа, жожобата има антиоксидантни ползи и е противовъзпалително и антибактериално, установи изследване от юни 2021 г. Тези свойства могат да помогнат за подобряване на цялостното здраве на скалпа, което може да насърчи здравословна среда за косата.

4. Арганово масло

Това етерично масло се извлича от плодовете на дърво, произхождащо от Мароко.

Аргановото масло традиционно се използва за подобряване на външния вид на кожата и косата и за заздравяване на рани. Използването на маслото върху средата до краищата всъщност може да помогне при къдрене и начупване. Използването му върху скалпа ви може да помогне с пърхота и да, с растежа на косата.

Аргановото масло вероятно е съставка, с която сте запознати, тъй като е често срещано в популярните продукти за коса. Има известна истина в твърдението, че аргановото масло е добро за вашата коса. От една страна, той съдържа линолова и олеинова киселина, две мастни киселини, свързани с множество ползи от укрепване на кожната бариера до овлажняване на скалпа и борба с възпалението, както показват изследванията. Аргановото масло също съдържа сквалан, който може да помогне за хидратиране и защита на косата

Аргановото масло може също така да защити косата ви от увреждане, свързано с топлина, като например от използване на сешоар, маша или преса.

Учени разкриха как сивата коса издава дали сме здрави

5. Кокосово масло

Кокосовото масло е мастно масло, което се извлича от кокосови орехи и се използва както в грижата за кожата, така и за косата заради своите овлажняващи свойства.

Кокосовото масло прониква добре в косъма, помага за намаляване на накъсването и подхранва косата.

Кокосовото масло съдържа лауринова киселина, която може да предложи антимикробни и противовъзпалителни свойства, и тези характеристики предполагат, че може да насърчи здрави нишки, според изследване. Тъй като кокосовото масло може да има овлажняващи свойства, то може да помогне за подхранване на скалпа и косата, за да подобри цялостното здраве на косата.

6. Масло от авокадо

Маслото от авокадо, което се извлича от пулпата на плода, се използва за готвене и в много продукти за коса и красота.

Смята се, че маслото от авокадо е овлажняващо, защото е богато на мононенаситени мастни киселини, които могат да проникнат в космения фоликул. Също така работи за подхранване и укрепване на косъма, като помага за поддържане на цялостното здраве на косата. Освен това, тъй като е богат на антиоксиданти, той може да работи за защита на косата от UV и излагане на околната среда.

Източник: https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/plant-based-oils-that-may-give-you-healthier-hair/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 неща, които ръцете разкриват за здравето ни

Тази зърнена култура е богат източник на мощни хранителни вещества

5 грешки при домашното боядисване на коса и как да ги избегнете

8 диетични храни, които предизвикват преяждане

Как да се предпазите от мълнии: Не носете чадър, не говорете по телефона

Пречистване на организма и отслабване с безглутенова диета

15 неочевидни начина за използване на това евтино мазило

Защо не трябва да засадите папрати в близост до ваканционния си дом?

Подправката, с която тоалетната винаги блести от чистота

Какво ви вещаят сънищата за закупуване на къща, апартамент или лятна вила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com