Защо асо пика е толкова голямо?

13223
Защо асо пика е толкова голямо?
Снимка: iStock

Всеки, който е играл някога на карти, е попадал на колода, в която рисунките на асо купа, каро и спатия имат еднакви размери – но асо пика е по-голямо. Това, впрочем, се отнася само за колоди, произведени в страни, която някога са били част от Британската империя.

Това не е случайно съвпадение. Има основателна причина асото пика да е по-голямо и по-богато украсено: данъците.

Странни, забавни и понякога фатални - но истински случки!

1. Адолф Сакс – изобретателят на саксофона. Адолф, едно от 11-те деца на белгийците Шарл и Мари Сакс, през цялото си детство попа...

Колодите с карти за игра съществуват от 1300-те години и оттогава не губят своята популярност. С въвеждането на иновациите в печата, те можели вече да се произвеждат масово – и бързо станали добре продаваема стока в Британската империя. Държавната хазна не пропуснала да се възползва от това, за да получи допълнителни доходи.

По принцип, всички държавни документи били обложени с данък чрез продажба на гербова хартия. Правителството продавало листове хартия с предварително отпечатани върху тях гербови щампи; използвали ги за облагаеми стоки. В случая с картите за игра, в края на 1500-те години производителите им трябвало да купуват гербова хартия и с нея опаковали колодите. Така част от парите от всяка продадена колода отивали в държавната хазна.

Този данък ту го отменяли, ту въвеждали отново – и така изминал цял век. През 1711 г. той станал постоянен. Кралица Ана се нуждаела от средства, за да води войната за испанското наследство и едновременно да продължи експанзията на Англия на Запад; затова с данък се облагало всичко възможно.

Първоначално правителството използва вече познатата система - но възникнал проблем. Хората купували колода карти и, естествено, веднага хвърляли опаковката – така унищожавали доказателството, че са платили данъка. Затова било решено гербът да се добави към най-горната карта в тестето – а такава традиционно било асо пика. Това не изисквало допълнително заплащане; просто действало като чек. Но изникнал нов проблем – човек би могъл (поне на теория) да получи гербово асо, без да купува облагаемата хартиена опаковка. Производителите на карти започнали да избягват плащането на данъка.

13 факта за живота, които ще ви изумят

Понякога учените правят толкова невероятни открития, че дори научнофантастичните романи са нищо пред тях. Нашата селекция от 13 необича...

През 1765 г. правителството излязло със строго решение: вместо да продава гербова хартия за колодите, ще произвежда аса пики. На всички останали било забранено да го правят. Производителите вече нямали право да печатат колоди с аса пики — това се превърнало в тежко престъпление. Затова асо пика трябвало да се различава от останалите аса, понеже съобщавало, че данъкът е платен. Така асото пика се оказало с богато украсена и орнаментирана рисунка в центъра.

През 1862 г. забраната за производство на аса пики била премахната - но традицията успяла да се наложи сред играчите. Производителите на карти решили да използват тази възможност като част от рекламния брандинг: асото пика днес информира играчите кой и къде е произвел колодата карти. Що се отнася до самия данък, той просъществувал още един век. През 1960 г. парламентът го отменил окончателно, заявявайки, че „не си струва“.

Между другото, производството на асо пика наистина се смятало за тежко престъпление в Англия, което се наказвало със смърт. През 1805 г. някой си Ричард Хардинг бил обесен за фалшифициране и продажба на асо пика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com