Защо авиокомпаниите резервират излишни места за полети?

2322
Защо авиокомпаниите резервират излишни места за полети?
Снимка: iStock/Guliver

Пътуването със самолет може да бъде стресираща дейност. Има турбуленция, ограничения на багажа, нахлувания от страна на охраната на летището и пресилен страх от самолетни катастрофи. Ако тези раздразнения не са достатъчни, след като пътникът най-накрая стигне до изхода си, той е изправен пред възможността да бъде „блъснат“ – тоест да не заеме мястото, което е закупил, защото полетът е бил препродаден. Защо авиокомпаниите прекомерно продават своите полети?

Защо продават повече места в самолета, отколкото реално има?

Краткият отговор на това е икономиката: авиокомпаниите искат да се уверят, че всеки полет е възможно най-пълен, за да увеличат максимално своите печалби. Съобщената причина, поради която авиокомпаниите рутинно прекомерно продават своите места, е да възстановят разходите, които авиокомпанията прави за анулирани места и за пътници, които не се явяват за полета. При всеки даден полет определен брой предварително разпределени места се освобождават точно преди заминаването. Празните места не са печеливши, така че свръхрезервирането позволява на авиокомпанията да гарантира, че всяко място в самолета печели пари за тях. „Процентът на неявяване“, който помага на авиокомпаниите да определят колко допълнителни билета да продадат, се определя по данни от минали полети, свързващи същите точки. Например, ако данните от повечето полети на авиокомпания от Финикс до Хюстън показват, че петима пътници обикновено не се появяват за полета, авиокомпанията ще продаде пет допълнителни билета.

Знаете ли кой е най-големият самолет в света? (ВИДЕО)

Такива изчисления не са перфектни и понякога за полета се явяват повече хора, отколкото има места в самолета, което принуждава дублиралите се пътници и авиокомпанията да изработят договореност (като например презареждане на по-късен полет или възнаграждение със самолетно пътуване - ваучери или пари в брой) преди полетът да може да излети.

Твърди се също, че процесът на свръхрезервиране е от полза за хората, които купуват билети в последния момент. Ако даден полет има допълнителни свободни места преди полетът да напусне портала, те могат да бъдат продадени на намалени цени, което позволява на авиокомпанията да събере част от приходите, които иначе биха загубили. Не всички места обаче са равни. Пътниците в туристическата и бизнес класите на полета са тези, които се дублират най-често. Авиокомпаниите рядко избират да рискуват гнева на тези, които пътуват в първа класа, защото местата в първа класа носят най-много приходи на полет. Често пътуващите, пътниците, които се регистрират за полета рано, и тези, чийто маршрут на пътуване със самолет би бил най-объркан от дублиране, имат по-голямо влияние в тези ситуации, отколкото случайните пътници или пътниците, които се регистрират точно преди часа на заминаване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com