Защо чаша червено вино причинява главоболие?

14351
Защо чаша червено вино причинява главоболие?
Снимка: iStock

Чаша червено вино причинява главоболие, което може да се дължи на различни фактори, като един от основните виновници за това са хистамините. Хистамините са естествени съединения, които се съдържат във виното, а червеното вино, по-специално, има по-високи нива в сравнение с бялото вино. Когато се консумират, хистамините могат да предизвикат алергични реакции при някои хора, което води до симптоми като главоболие.

Червеното вино получава богатия си цвят и силен аромат от гроздовите кожи, които са в контакт с гроздовия сок по време на процеса на ферментация. Този продължителен контакт води до по-висока концентрация на съединения, включително хистамини. Хистамините се съдържат и в люспите на гроздето и могат да се отделят по време на мачкането и ферментацията на гроздето. При хора, чувствителни към хистамини, реакцията на организма към тези съединения може да включва главоболие.

Кое червено вино е най-добре да се пие през лятото?

Освен това червеното вино съдържа друго вещество, известно като тирамин. Тираминът е естествено срещаща се аминокиселина, която може да доведе до свиване на кръвоносните съдове, а след това до тяхното разширяване, което може да доведе до главоболие. Някои хора са по-податливи на въздействието на тирамина и при тях консумацията на червено вино може да предизвика главоболие.

Друг фактор, допринасящ за главоболието при червеното вино, е наличието на сулфити. Сулфитите са съединения, които обикновено се използват като консерванти във виното. Въпреки че до известна степен се срещат в естествен вид, винопроизводителите често добавят допълнителни сулфити, за да запазят свежестта на виното и да предотвратят развалянето му. Някои хора са чувствителни към сулфити и тази чувствителност може да се прояви като главоболие или мигрена.

Освен това съдържанието на алкохол в червеното вино също може да играе роля в причиняването на главоболие. Алкохолът е диуретик, което означава, че увеличава производството на урина, което води до обезводняване. Дехидратацията може да допринесе за главоболие, а когато се комбинира с други фактори като хистамини и тирамин, това може да увеличи вероятността от главоболие, предизвикано от вино.

Какво върви перфектно с червено вино?

Важно е да се отбележи, че индивидуалните реакции към червеното вино могат да бъдат различни. Фактори като генетика, общо здравословно състояние и лична чувствителност играят значителна роля при определянето на начина, по който някой реагира на съединенията, съдържащи се в червеното вино. За тези, които постоянно изпитват главоболие след консумация на червено вино, може да е от полза да проучат алтернативни варианти с по-ниско съдържание на хистамин и сулфити или да се консултират със здравен специалист, за да определят конкретните отключващи фактори и да намерят начини за смекчаване на симптомите.

Освен това поддържането на хидратация и умерената консумация на вино могат да спомогнат за свеждане до минимум на риска от главоболие, свързано с консумацията на червено вино.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com